galéria megtekintése

Megint pert vesztett az állam Strasbourgban

7 komment


Lencsés Károly

Egy hat évig húzódó munkaügyi per miatt ítéltek meg egy panaszosnak kártérítést Strasbourgban, egyben felszólították az államot, hogy tegyen valamit az eljárások ésszerű határidőben történő befejezése érdekében.

Rendszerszintű problémának látja az emberi jogi bíróság, hogy

a magyar igazságszolgáltatás nem képes ésszerű határidőn belül lezárni a polgári peres ügyeket.

Ezt egy hat évig elhúzódó munkaügyi jogvita kapcsán mondta ki a strasbourgi fórum csütörtökön. Az ítélet nem jogerős, mert a kormány három hónapon belül kérheti, hogy a Nagykamara mondja ki a végső szót. Valószínű azonban, hogy nem fellebbeznek, mert ekkor késlekedés nagyjából védhetetlen.

 

Ez már a harmadik úgynevezett pilot judgement, amelyben az államot az emberi jogok – ezúttal a tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való jog – szisztematikus megsértése miatt marasztalták el, hangsúlyozta a panaszost képviselő Karsai Dániel. Néhány éve a büntetőeljárások elhúzódása, az idén pedig a börtönök túlzsúfoltsága kapcsán szólították fel Magyarországot, hogy álljon elő valamilyen megoldási javaslattal.

A bíróság emlékeztetett rá, hogy tavaly az indokolatlanul hosszú ideig tartó eljárások miatt 24 alkalommal marasztalták el az államot, és további négyszáz hasonló ügy áll elbírálás alatt. Ezért egy évet adtak Magyarországnak, hogy a problémát orvosolják. A már folyamatban levő beadványokban eljárnak, de az újabbakat csak befogadják, s az eljárást felfüggesztik.
Karsai ezzel kapcsolatban elmondta, hogy biztosítani kell az ügyek ésszerű határidőn belül történő befejezésének feltételeit.

Móricz-Sabján Simon

Ugyanakkor meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy a perek elhúzódása esetén a felek kártérítést kaphassanak, mert ilyen esetek mindig lesznek. A börtönügyben egyébként nagyjából ugyanezt üzenték: javítani kell a fogva tartás körülményeit, s ha valaki mégis túlzsúfolt zárkában ül, annak fizessenek.

A konkrét – a strasbourgi bíróság szerint nem túl bonyolult – esetben egy férfi előbb 2002 és 2005, majd 2006 és 2012 között állt munkaügyi jogvitában volt munkaadójával. Az előbbi ügy lezárult, mert úgy tűnt, meg tudnak egyezni, de a panaszos nem fogadta el a felkínált állást, ezért a per folytatódott. Az államot csak az utóbbi hat évért marasztalták el, s megállapították, hogy az igazságszolgáltatás strukturális gondjai miatt Magyarország az emberi jogok európai egyezményével ellentétes gyakorlatot folytat. A panaszosnak ezer euró nem vagyoni kártérítést, további kétezer euró eljárási költséget ítéltek meg.

Csaknem másfélmillió új ügy érkezik a bíróságokra évente, amelyek nyolcvan százaléka egy esztendőn belül befejeződik – tudatta közleményében az Országos Bírósági Hivatal (OBH). Jelezték, hogy az Európai Bizottság által összeállított igazságügyi eredménytábla adatai szerint Magyarország az ítélkezés hatékonyságára vonatkozó mutatók többségét tekintve a tagállamok között a sor első harmadában foglalt helyet. A márciusában megjelent legfrissebb adatok szerint a polgári peres ügyek intézésében a hazai bíróságok a hatodik leggyorsabbak az unióban.

Az OBH elnöke „A szolgáltató bíróságokért!" címmel programot hirdetett, amelynek egyik célja az egyedi ügyekben tapasztalt késedelmek megszüntetése – emlékeztettek rá. A program része továbbá egy, a bíróságok elnökeinek részvételével közösen elkészítendő cselekvési terv elkészítése annak érdekében, hogy ésszerű időben szülessen meg minden ügyben a döntés.

Kártérítés

Újabb magyar fogva tartottnak ítélt meg kártérítést az emberi jogi bíróság a rossz börtönviszonyok miatt – tudtuk meg Karsai Dánieltől. Ő 24 ezer eurót kapott, mert már 15 éve embertelennek minősülő körülmények között van rács mögött. Strasbourgban sok száz hasonló panasz van folyamatban, és a magyar államtól is függ, mi lesz azok sorsa. Ha megfelelő megoldást találnak a túlzsúfoltság csökkentésére, illetve a hazai jogorvoslatra, az emberi jogi bíróság valószínűleg nem fog majd eljárni hasonló ügyekben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.