galéria megtekintése

Ne varrd a párnába!

0 komment


Szőcs László

„Hitel nincs!”, vág egybe a vendéglátóhelyeken olvasható felirat a gazdasági valósággal. Ez motiválta csütörtökön az Európai Központi Bankot, amikor is, gyengítve az eurót, a további kamatvágás mellett döntött, hogy élénkítse az európai gazdaságot.

Talán nem is aratott volna ekkora a visszhangot a döntés, elvégre az irányadó rátát ugyan tovább közelítették a nullához, ám a vártnál kisebb mértékben, tíz bázisponttal, 0,15 százalékra. De van egy olyan velejárója, amit lapunk szakírója is „történelmiként” aposztrofált. A napi betétráta átlépett a nullán, a negatív tartományba.

Barátkozzunk kicsit a negatív kamat fogalmával. Két évvel ezelőtt a német államkötvények, a Bundok hozama csapott át negatívba. Ez azt jelenti: az európai adósságválság viharai közepette elbizonytalanodott befektetők nemhogy fialtatni nem tudták a német állampapírba való invesztíciójukat, de még fizetni is hajlandóak voltak érte, hogy  a szuperbiztonságosnak tekintett eszközbe „varrhassák be” a pénzüket. (Ugyanennek a globális megfelelője az amerikai T-bond: morog a kínai, de nem talál annál biztosabb helyet a jüanjainak, mint hogy az amerikai pénzügyminiszter aláírja: a megfelelő időben kifizeti.)

 

És most vissza az EKB negatív napi betétrátájához.

Frankfurt már bünteti a bankokat azért, ha beteszik a pénzt, ráülnek, nem pedig gazdaságélénkítésre, hitelezésre fordítják. Egy, a portfolio.hu-n szereplő grafikonon jól látható a vállalati hitelállomány 2011 és 2013 közötti csökkenése mind Magyarországon, mind az eurózóna átlagában, mind pedig a déli euróországokban. (Kivétel: Észak.)

Draghi magyarázza a negatív kamatot
Draghi magyarázza a negatív kamatot
Ralph Orlowski / Reuters

Márpedig senki nem érdekelt olyan gazdaságban, amikor a nyaralónak azért drága a vendéglátóhely, mert mondjuk a vendéglátós 2007 óta nem kaszált már az autókereskedők céges rendezvényén, mivel a megszorult cégek nem újítják fel a szalonokból az autóflottákat. És így tovább...

Másfelől arról is szó van a „mérgezett papírok” és a kipukkadt „luftballonok” nyomán: átlátható, egyszerű hiteltermékekre van szükség. Lehet, hogy erőltetett a párhuzam, de bedugom a fejem a hurokba: nem olyanokra, amelyekkel aztán Kásler Árpádnak évekig kell bíróságra járnia, hogy kimondassa a tisztességtelen voltukat.

Van az egésznek pár ijesztő aspektusa. A döntéshozók szerint nem tudunk még leszámolni az európai adósságválsággal. Lassan kitöltünk majd egy elvesztegetett évtizedet, mint Japán az előző évszázad végén. Annál inkább, mivel az EKB-intézkedéscsomag, benne a megelőlegezett refinanszírozási program gyümölcse is csak évek alatt érhet be, mondják a hozzáértők. Ha egyáltalán. (Egyébként az MNB-nek is van hasonló programja.)

A másik a megtakarítani szándékozók büntetése. Világos, hogy a túl sok megtakarítás nem szolgálja a közérdeket, hiszen nem élénkít, de X vagy Y nem a közérdeknek dolgozik, hanem a saját jövőjét akarja menteni.

A harmadik az eurózónán belüli érdekellentét, különösen a meghatározó németek és franciák között. Előbbiek nem örülnek, jól megy nekik így is, míg a stagnáló franciáknak talán az utolsó mentsvár, ha szabadulni tudnak az erős eurótól, no meg a munkaközvetítők előtt kígyózó milliós soroktól.

Ez persze már kezdettől benne volt a pakliban: az euróövezet, mint mereven rögzített árfolyamrendszer, a gúzsba kötötten táncolni kénytelenek klubja.                

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.