galéria megtekintése

Ne bánják!

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 15. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Demográfusok arra figyelmeztetnek, hogy az ország lakónak száma 2060-ra nyolcmillió alá csökken, s harmaduk 65 év feletti lesz. A közgazdászok ezért a nyugdíjrendszert fenntarthatatlannak ítélik. Mindkét állításból a nyugdíjkorhatár emelése következik.

A szakszervezetek viszont népszavazást kezdeményeznek azért, hogy a férfiak is nyugdíjba mehessenek negyvenévnyi munkaviszony után. Tehát még több lenne a nyugdíjas, kevesebb a járulékfizető. Ezt a törekvést a Jobbik és az MSZP is támogatja. Összeegyeztethetetlen?

Az érdekképviseletek szándéka érthető, hiszen a kormány fél éve megszüntette a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét, amely sokak számára méltányos volt. Megígérték, hogy tárgyalnak majd a fokozott igénybevétellel járó munkát végzők kedvezményéről, de ebből nem lett semmi. A népszavazás így arról is szólhat, hogy azt a vasutast, rendőrt, tűzoltót, buszsofőrt, aki a fokozott egészségügyi követelményeknek már nem képes megfelelni, ne tegyék utcára, hanem teremtsék meg számára a tisztes visszavonulás feltételeit.

 

A szakszervezetek megoldást is kínálnak arra, hogy ezzel senki ne akarjon visszaélni. Körülnéztek az unióban, és azt látták, hogy ahol ilyen kedvezmény van, a férfiak és a nők ugyanolyan feltételek mellett mehetnek nyugdíjba. Meg azt is, hogy aki korábban hagy fel az aktív keresőtevékenységgel, kevesebb pénzre számíthat. Vagyis ez csak annak éri meg, akinek az egészségi állapota vagy a  munkaerő-piaci helyzet miatt nincs más választása. Tőlük viszont ne sajnálja senki!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.