galéria megtekintése

Mersz

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 17. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Hosszú út vezet még az ellenzéknek a győzelemig. Ennek a mostani, vereség utáni első állomása az, hogy legalább már azt felismerik, kikkel nem nyerhetnek az önkormányzati választáson. Saját magukkal.

Ne becsüljük le ennek a jelentőségét még akkor sem, ha rögtön adja magát a kérdés, hogy akkor pontosan mi szükség is van rájuk. Miért kellenek ahhoz a levitézlett pártok, hogy egy népszerű, elismert civilt megválasszon polgármesternek a helyi közösség?

A vesztes pártok már nem érzik magukat elég erősnek ahhoz, hogy akár összefogva is győzni tudjanak a saját politikusi garnitúrájukkal. A civil szerveződések pedig még nem hisznek abban, hogy függetlenséget, szakértelmet kínáló, a hazai politika mocsarában még meg nem fertőzött vezetőik képesek nyerni a pártok támogatása nélkül.

 

Önmagában az összefogástól azonban még nem hatványozódik meg az erő. Ahhoz a győzelemig és azután is az kell, hogy az abban összekapaszkodók között lényegi kérdésekben legyen, lehessen egyetértés. Megtapasztalhattuk, mennyit ér a „csak ne a Fidesz” politika.

A már nem és a még nem elég erősek összekapaszkodási kísérletei a jelenlegi állás szerint nehezen hozhatnak tömeges, átütő sikert. Az azonban a győzelemtől függetlenül is fontos, hogy ki mernek-e lépni a politika színpadára azok a pártokon kívüli emberek, akikre a helyiek szívesen adják a voksukat.

A mai Magyarországon nem lehet eléggé díjazni ezt a merszet.

A hatalom ellen helyben induló új emberek ugyanis színre lépésükkel a legtöbbször a szó szoros értelmében kockáztatják saját maguk vagy a hozzátartozóik, szeretteik egzisztenciáját. Az új időkhöz azonban új emberek új dalaira van szükség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.