galéria megtekintése

Civilbe öltöznek az ellenzéki pártok

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 17. számában
jelent meg.

Tudósítóinktól
Népszabadság

Az önkormányzati választáson számos városban civil polgármesterjelöltet támogatnak majd a baloldali pártok. Ebben – sokak szerint – az motiválja az MSZP-t, a DK-t és az Együtt–PM-et, hogy politikusaik elkoptak, illetve belefáradtak az elmúlt nyolc év vereségeibe, a pártkáder-utánpótlás pedig gyér.

A civil jelölt indítása a Fidesznek is eszköze, amikor egy erős polgármester ellen kell valakit indítani: Kothencz Jánost küldik csatába Szegeden
A civil jelölt indítása a Fidesznek is eszköze, amikor egy erős polgármester ellen kell valakit indítani: Kothencz Jánost küldik csatába Szegeden
Koszticsák Szilárd / MTI

A baranyai szocialisták elnöke, Puch László már két hónappal ezelőtt azt nyilatkozta: Pécsett civil polgármesterjelöltet indít majd az MSZP. Azóta a baranyai megyeszékhelyen a szocialisták és az Együtt képviselői meg is egyeztek a két párt közös jelöltjében. A DK még vonakodik, a jövő héten dől el, sikerül-e a megegyezés.

A jelölt nevét a tárgyalásokat követően hozzák nyilvánosságra. Információink szerint egy középkorú doktornő indul baloldali színekben, a leendő jelölt párttag sosem volt, s ő irányította 2007-től 2011-ig a pécsi Egyesített Egészségügyi Intézményt, ami vezetése alatt milliárdos beruházásokon esett át.

 

Neve, tevékenysége nem túlzottan ismert Pécsen, így – ezt Puch is elismeri – nem lesz könnyű „felépíteni” őt a választók számára három hónap alatt. Szemben a közismert fideszes polgármesterrel, Páva Zoltánnal.

Puch megjegyezte, hogy más baranyai városokban – például Siklóson és Mohácson is – civil polgármesterjelöltje lesz a baloldalnak, s az önkormányzati jelöltek között is sok lesz a civil. A megyei elnök azt ígéri, ha a civil jelöltek nyernek, nem várják el tőlük a feltétlen pártfegyelmet, vagyis kiszavazhatnak a frakcióból.

– Az a célunk, hogy társadalmasítsuk a helyi döntéseket – foglalta össze pártja szándékát Puch László. Azt, hogy a pártok civil jelöltekben kezdenek gondolkozni, Horváth Csaba, a Pécsi Tudományegyetemen tanító történész, politológus helyes tendenciának ítéli. Részben mert a pártpolitikusok rossz döntéseikkel, mutyizásukkal, feltűnő és a szegényeket sértő vagyonosodásukkal lejáratták önmagukat, s részben azért is, mert a helyi politikában jó, ha a civilek komoly beleszólási lehetőséget kapnak.

A megyei jogú városok szövetségének tanácskozásán beszél a kaposvári házigazda, Szita Károly. Egy kivétellel mind fideszes
A megyei jogú városok szövetségének tanácskozásán beszél a kaposvári házigazda, Szita Károly. Egy kivétellel mind fideszes
Varga György / MTI

Horváth megjegyezte: később derül ki, hogy a pártok valóban a civilekre építenek-e, vagy – érezve népszerűtlenségüket – a civilek mögé bújva akarnak a hatalomban maradni.

A baloldali pártok természetesen olyan civil jelölteket keresnek, akik teljesítményük okán megnyerők. A kiválasztás titokban folyt, a kiszivárgott hírek szerint azonban a karizmatikus civilek sehol sem állnak könnyen kötélnek. Debrecenben az MSZP egyetemi körökből keres olyan jelöltet, akinek semmi köze a párthoz szervezetileg, ám markánsan elkötelezett a Fidesszel szemben.

Ilyen embert nem volna nehéz találni, de olyat már igen, aki a polgármester-jelöltséget el is vállalná.

Beszéltünk egy helyben ismert közéleti szereplővel, aki neve titokban tartását kérve elismerte, hogy ellenzéki pártok megkeresték az önkormányzati választásokra készülve. Ő így fogalmazott: „nem leszek bolond feladni az állásomat a pünkösdi királyság kedvéért”. Pünkösdi királyságon azt értette, hogy pár hónapra a sajtó fókuszába kerülne mint a debreceni ellenzék közös jelöltje a fideszes úthengerrel szemben.

Ám erre nem hajlandó, mert egyrészt az ellenzéknek semmi esélye arra, hogy Debrecenben legyőzze a Fidesz polgármesterjelöltjét, másrészt jól fizető állását, biztos egzisztenciáját nem hagyná ott még a debreceni polgármesteri székért sem.

Dombóváron Szabó Loránd mögött áll minden baloldali párt
Dombóváron Szabó Loránd mögött áll minden baloldali párt - ő meg úgy tesz, mintha nem nagyon lenne köze hozzájuk

Az is előfordul, hogy a jelölt ugyan civilként indul, ám civilségét sokan kétségbe vonják. A dombóvári polgármester, Szabó Loránd esetében ez mindenképp így van. Szabó kétszer szocialista jelöltként lett a város első embere, majd függetlenként, MSZP-s támogatással.

A polgármester most a – részben általa alapított – Természetesen Dombóvár szervezet jelöltjeként indul, de mögéje állt valamennyi baloldali párt. Szabó – bár tagja az MSZP-nek – bevallja, hogy sok kérdésben távol került pártjától, s nem lehetetlen, hogy emiatt ki is lép onnan, ám továbbra is a baloldali értékeket (s persze Dombóvár érdekeit) kívánja képviselni. Az elmúlt négy évben Szabó sokat vitázott a képviselő-testület fideszes többségével, e konfliktusokból hét a bíróságon folytatódott, s a polgármester mindig nyert.

Nem csak a baloldal gondolkodik civil jelöltekben. Szegeden a Fidesz próbálkozik így a szocialista Botka László ellenében. Az országos elnökség nem hagyta jóvá a helyi Fidesz–KDNP-frakció jelöltjét, Gyimesi Lászlót, helyette Kothencz Jánost indítják polgármesterjelöltként. Kothencz nem teljesen újonc a jobboldalon, korábban indult már képviselőjelöltként az egyik szegedi lakótelepen.

A szocialisták különösen erősek a városnak azon a részén – s Kothencz János a Lakótelepi Emberek Érdekvédelmi Társulása elnöke. Kerényi János, a Fidesz dél-alföldi régióigazgatója szerint egy rokonszenves civilnek több esélye lehet Botka ellen, mint egy pártpolitikusnak. Szegeden sokan úgy vélik, Kothencz mögött a katolikus egyház és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök áll, hiszen a jelölt számos tisztsége közül az egyik az egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatói pozíciója.

Most 600:50 a Fidesz javára

A polgármesterek döntő többsége – elsősorban Magyarország településszerkezete miatt – a rendszerváltozás óta mindig független volt. A csaknem 3200 település közül majdnem 2900 község, s ez utóbbiak felében a népesség az ezer főt sem éri el. A falvak zömében a választók nem politikai szempontok alapján döntenek, hanem szívesebben voksolnak helyben ismert személyekre, például a helyi értelmiség tagjaira, vállalkozókra. De a pártok – egyes nagyobb, többezres lélekszámú községek kivételével – általában nem is nagyon igyekeznek jelölteket állítani. A 2010-es önkormányzati választáson is ennek megfelelő eredmény született.

Nagyjából 2500 településen független polgármester mellett döntöttek, s a helyi képviselő-testületekbe is szinte kivétel nélkül civilek kerültek be. A több mint háromszáz város esetében már másként alakult a helyzet, mert azok kétharmadában pártok által támogatott személyek nyerték el a polgármesteri posztot. Nagyjából hétszáz városnak és községnek van tehát politikai szervezetek által támogatott polgármestere, és ezek közül több mint hatszázan a Fidesz, illetve a KDNP jelöltjei voltak. A szocialisták nem egészen ötven, a jobbikosok pedig három helyen tudtak győzni, míg az LMP-nek egy hely jutott. Szeged kivételével az összes megyeszékhelyen kormánypárti ember áll a képviselő-testület élén, s a 23-ból 18 fővárosi kerületben is ugyanez a helyzet. (L. K.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.