galéria megtekintése

Mellényomott

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 18. számában
jelent meg.


Tamás Gábor
Népszabadság

Nem tagadom, kaján mosollyal hallgatom a magyarázkodásokat, amelyekkel felelős politikusaink megpróbálják elhitetni velünk, miért is szavaztak másként a törvénygyár parlamenti patkójában, mintsem azt a hivatalos hatalmi fősodor és a logika diktálta volna. Az egyik szavazógombra borult táskára, a másik elcsúszott „szavazási sorvezetőre”, a harmadik meg a levezető elnök, illetve a szavazást vezénylő frakciófelelős hangját elnyomó zajra hivatkozik.

Bájos. Hogy mindeközben milliárdok, de rosszabb esetben nemzeti értékek, munkahelyek füstölnek el vagy maradnak meg, az mintha senkit sem érdekelne. Apró hiba, nem oda nyúltam, bocs. Ám most valami furcsa dolog történt, ami alighanem egy lesz majd azon tünetek közül, amelyek jelzik, hogy betegeskedik a kormányhatalom. Fazekas agrárminiszter egyszer már nyomott egy furcsát – no persze tévedésből – a kormányállásponttal szemben (a paksi szerződés titkosítása ügyében), de most aztán olyasmit csinált, amitől mindenkinek tátva maradt a szája.

A természetvédelmi területek kezelői jogáról folyt a szó. Az ügy címlapokon szerepelt, az erről készült előterjesztés gazdája az a Fazekas volt, aki – két kabinetbeli társával, Varga pénzügy- és Hende hadügyminiszterrel együtt – nemmel szavazott saját előterjesztésére. Jött persze a magyarázkodás, de a tény az tény. Azóta is várunk valami ennél hihetőbb változatot, de hiába. Itt áll meg az ész, vagy talán mégsem.

 

A szavazás elrendelésekor tudni lehetett, hogy egyes passzusokhoz aligha lesz meg a szükséges kétharmados többség. Fazekas a gombnyomáskor figyelmetlen, de bátor is lehetett. Nem számított, mert az előkészítés során már kiderült, ez a javaslat nem megy át simán a szavazógépen. Pedig az alaphelyzet viszonylag egyszerű, a változtatás szándéka védhető. Az állam birtokában levő, külső haszonbérletben működő területeket egységes kezelésbe kellene vonni, amire van alkalmas szervezet, úgy hívják, Nemzeti Földalap.

Mintegy 300 ezer hektár bérletbe adott természetvédelmi terület ügyében azonban más, a tíz nemzeti parki igazgatóság jogosult dönteni. Ezt a stallumot akarja elvonni tőlük a kormányzat. Konkrétan Lázár János, aki már eddig is alaposan megnyirbálta Fazekas mozgásterét. Erre a ciklusra már elvette tőle az uniós vidékfejlesztés évi csaknem 400 milliárdos keretét, befenyítette bizonyos vizsgálatokkal a Fazekashoz kötődő normatív támogatások ügyében is – fúrja, ahol tudja.

Közben pedig jönnek-mennek a hírek arról, hogy ugyan ki a csodát érdekel itt a természetvédelem, a szürke marha legelőterülete, meg a réti pacsirta fészkelőhelye, a történet csakis arról szól, hogy az ország legszebb és legértékesebb vadászati területeit (amelyek állami szerződései egy-másfél éven belül lejárnak) Lázár János mindenügyi miniszter oszthassa szét, és senki más. És akkor a gombnyomás mindjárt érthető...

Erre lehet, hogy rámegy Fazekas, akit állítólag „komoly beszélgetésre” invitált a nagyon közeli napokban a miniszterelnök. Nagy kár nem esik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.