galéria megtekintése

Megszaladás

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 21. számában
jelent meg.

Csányi Vilmos
Népszabadság

Ezerkilencszázharminchétben írta József Attila gyönyörű sorait: Már két milliárd ember kötöz itt, hogy belőlem hű állatuk legyen. De világuktól délre költözik a szép jóság s a szelid érzelem.

Az azóta elmúlt 77 év alatt az emberiség létszáma elérte a hétmilliárdot, megalapozott becslések alapján hamar elérjük a kilencet, és talán tíz körül áll meg a mértéktelen szaporodás. Elvileg az ember a saját szaporodását korlátozó, szabályozó fajok közé tartozik, de ennek mechanizmusai néhány ezer éve felmondták a szolgálatot. A szaporodás „megszaladt”, aminek a következménye az ember élőhelyeinek gyors kiterjedése, a természeti erőforrások visszafordíthatatlan kizsákmányolása, s ma már a bolygó egészének biológiai egyensúlyáért aggódnak a szakemberek.

Az ember evolúciós sikereit hihetetlenül erős alkalmazkodóképességének köszönheti. Jól érzi magát a trópusokon, ahol kialakult az emberi faj, de képes megélni a jég- és homoksivatagokban is. Ez a képesség annak köszönhető, hogy együttműködő, közösen szabályozott, nyelvi kommunikációval bíró közösségei lettek számára a legfontosabb környezeti tényezők.

Vagyis az ember kietlen helyekre is magával cipeli közvetlen környezetét, a közösséget, és életben tartja, sőt, szaporodását is biztosítja. A fizikai környezet gyakori változása viszont valamennyire befolyásolta a közösségek szociális felépítését is, ami visszahatott a szaporodást szabályozó mechanizmusokra, és a létszám folytonosan megszaladt. Világprobléma.

 
Odair Leal / Reuters

Nem ez az egyetlen megszaladási jelenség. A mai világban az emberiség egyik fele éhezik, bár nem hal éhen, a másik fele pedig elhízik és számottevő súlyfölöslegének problémáival küzd. Ez utóbbi is megszaladási jelenség. Az emberi szervezet élettani alaptulajdonságai az evolúció során akkor fejlődtek ki és szilárdultak meg, amikor még napi szüntelen erőfeszítésre volt szüksége a minimális táplálék megszerzéséhez. A természetben az elfogyasztható növényekben és állatokban két jelentős energiaforrás található. A növényekben esetenként cukor, az állatokban zsír.

A növényi cukor drága erőforrás, a növények is csak akkor termelik, ha szaporodásukhoz nélkülözhetetlen, így például gyümölcsökben, amelyek cukortartalma legfőképpen arra szolgál, hogy az állatok megegyék, és a gyümölcs magjait minél szélesebb körben elszórják. A vad gyümölcsök csak akkor édesek, és csak rövid ideig, amikor magjaik már érettek.

A részeg ember nem elég éber, nem tud megfelelően védekezni, ha ragadozó vagy ellenség támadja. 

Ahhoz, hogy egy állatfaj a gyümölcsökkel kapcsolatba lépjen, feltétlenül szükséges, hogy érzékeny legyen az édes ízre és nagyon kedvelje azt. Az ember ilyen faj. Imádja az édes ízt, ennek semmiféle hátránya nem volt, amíg a természetben, eredeti közösségeiben élt, mert sohasem tudott az édes ízű növényekből annyit fogyasztani, ami ártalmára lett volna.

A megszaladás akkor következett be, amikor a mesterségesen megváltoztatott növényekből százezer tonnaszám kezdte a cukrot gyártani: megjelentek az édes sütemények, a változatos cukorkafélék. Ezek édesek, szeretjük, és a korai közösségeknél sokkal lazább társadalmi formációink nem képesek vágyainkat a saját érdekünkben korlátozni. Ugyanez történt a zsírral is. A vad állatokban kevés a zsír, az is az élettanilag fontosabb barna zsír, ami legfőképpen a belső szervek körül található.

Minden ragadozó kedveli a zsírt, ezért a megölt prédának a belső szerveit fogyasztják el először, ahol a barna zsír is található, meg persze egyéb könnyen nyelhető vitamindús falatok.

Amikor az ember felhagyott az egyoldalú növényi táplálékkal, még majom korában, szépen lassan megkedvelte a zsírt is, mint a ragadozók. Nem is volt ennek semmiféle hátránya addig, amíg szaporasága miatt már nem találta elegendőnek a vadászható állatokat, hanem közülük néhányat maga kezdett tenyészteni. Természetesen a tenyésztés egyben mesterséges szelekció is, néhány állatot, disznót, baromfiakat zsírosra sikerült alakítani.

A jó magyaros konyha is csöpög a zsírtól, ami ugyancsak hozzájárul az elhízás problémáihoz. Csak úgy kiegészítésképpen a csokik nagy része fele zsír, fele cukor. Különös megszaladási jelenség a drogok használata. Ősidőkben, nagyon régen egyetlen közösség sem engedhette meg magának, hogy tagjai alkoholos italokat, drogokat fogyasszanak a mindennapi tevékenységeiket befolyásolómértékben (az alkohol is drog, sokak szerint a legkárosabb).

Ennek oka nyilvánvaló. A részeg ember nem elég éber, nem tud megfelelően védekezni, ha ragadozó vagy ellenség támadja. Viszont korán felfedezték a drogok tudatformáló hatását, és ezt ki szerették volna használni. A varázslóknak meghatározott rítusok részeként szabad volt a drogfogyasztás, mert a korai hiedelmek szerint így különös, addig ismeretlen információkhoz, megérzésekhez, jóslatokhoz jutottak.

Tömegesen persze nem használták, csak azután, hogy az emberiség elszaporodott,megnőtt a belső biztonsága és lecsökkent a megváltoztatott tudatállapottal járó veszély. A mai emberiség eredménytelenül küzd a drog- és alkoholfogyasztással, mert megszaladt ez is.

Megszaladásnak tekinthetjük a prostitúciót is, mert a klasszikus közösségekben az élvezeti szex sohasem fajult el, nem lett valamiféle „szolgáltatás”, amit lélektelenül, fizetségért végeznek, és amire rátelepszik a bűnözés is. Igazán jelentős megszaladási jelenséget mutat a pénz is, ami annak idején,még arany formájában a cserék lebonyolítását segítette nagyon hasznosan, lehetővé tette a közösségek, országok között is a cseréket, a világkereskedelmet.

Ahogyan nőtt az emberi populáció, egyre több pénzre lett szükség, és néhány évtizede felhagytak az aranyalapú pénz használatával, megjelentek a bankjegyek és ma már néhány bites információ egy számítógépen jelenthet pénzt is.

Amíg a pénz az ipart, a kereskedelmet segítette, nem is volt vele különösebb baj, de hasonlóan a drogokhoz megszaladt ez is. Pénzt minden bank tud csinálni, hitelek formájában, és olyan sok pénz jelent meg hirtelen, hogy az eredeti funkciótól független, spekulációkra alkalmas ügyleteket dolgoztak ki. A tőzsdék, bankok bizonyos értelemben fogadóhelyekké váltak és nagy tételekben tulajdonképpen játszanak a befektetők pénzével. A nagy pénzügyi válságok éppen emiatt törnek ki most már eléggé rendszeresen. Szabályozás kellene, ami késik a pénzügyi lobbik ellenállása miatt. A végére hagytam a legkülönösebbet.

Megszaladt a hatalom is. Az ember természetes közösségeiben a hatalom a közösség kezében volt. Egy zárt közösség persze sok szempontból korlátozza a tagjait, de azok elhagyhatják, a közvetlenül választott vezetők pedig aránylag egyszerűen leválthatóak.

Az elszaporodott emberiség a közösségei helyett, felett hatalmas szociális szervezeteket hozott létre, amelyek tulajdonképpeni feladata a társadalom tagjai tevékenységének valamiféle szabályozása az egész társadalom fennmaradása érdekében. Az ember eredendően szabálykövető lény, de a szabályokat egy szociális konstrukciós folyamatban a közösségei hozták létre a korai időszakban.

A sokmilliárdosra nőtt emberiség államai az oktatás, a vallások, a törvények és a média segítségével igyekeznek elősegíteni az egyre újabb generációk, a dolgos, az erkölcsös állampolgárok milliárdjainak megfelelő szocializációját. Nagy feladat.

Mellékesen a szociális tevékenységek folytán a hatalom elképesztő mértékben koncentrálódhat, és gyakran kerülhet egy király, újabban elnök, olyan helyzetbe, amely elhiteti vele, hogy a társadalom felülről, egy kézből is irányítható.

Elképesztően káros gondolat. A szocializációhoz a társadalmi mechanizmusok ismerete, a különböző érdekcsoportok vetélkedésének szabályozása, a fékek és ellensúlyok rendszerének nálunk is sokat emlegetett kialakítása szükséges, mert különben a hatalom megszalad, és néhány évig vagy esetleg évtizedig eredeti céljaival teljesen ellentétesen, károsan működik. Egyetlen embert vagy annak baráti körét, szűk érdekcsoportokat szolgálhat az egész társadalom kárára.

Talán ez a legveszélyesebb megszaladás az emberi viselkedésben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.