galéria megtekintése

Meglett a nyomor

5 komment

Sifter József

Nincs a világon olyan állami vezető és kormány, akit ne segítene tanácsadó vagy tanácsadók sokasága. A magyar kormányok sem nélkülözhetik a jól felkészült, jól megfizetett tanácsadókat.

Politikai elemzők és ellenzéki pártok vezetői a minap lajstromba vették a harmadik Orbán-kormány tanácsadóinak számát és javadalmazását. Megállapították, hogy a rendszerváltás óta még soha ennyi tanácsadó nem volt Magyarországon, mint most.

Többségük nem vállalja az arcát, nem ismerjük a ténykedésüket, fogalmunk sem lehet, ment-e általuk az ország elébb. Mesterházy Attila MSZP-s képviselőnek köszönhetően azért most az arcukat nem vállalók közül is megismerhettünk néhány politikai tanácsadót. Közöttük van Orbán egykori focicsapatának oszlopos tagja. Vannak olyanok is, akik nem rejtőzködnek, s néhányukról azt is tudjuk, milyen apanázsban részesülnek.

 

Sokak számára ismert lehet Habony Árpád, az ösztönös zseni, vagy a magyarság genetikai vizsgálatát szorgalmazó Szőcs Géza, vagy a Horvátországból a bevándorlókat szállító vonatot „lefoglaló”, a vonatot kísérő horvát rendőröket „lefegyverező” Bakondi György belbiztonsági főtanácsadó, vagy Hegedűs Zsuzsa, a kormányfő szegénységpolitikai főtanácsadója. Ő az, aki miatt ez az írás megszületett.

Ő az a szociológus, aki a Minden Gyerek Lakjon Jól alapítvány elnökeként a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben élő családoknak vetőmagot, napos csibét, kacsát, nyulat osztogatott, részben állami támogatással, hogy lássanak maguk előtt lehetőséget életük megváltoztatására. A főtanácsadó Audi A6-ossal jár jótékonykodni. Az autó nyilván bevált, de a projekt nemigen, mert a családok egy része eladta az állatokat, vagy nem rendelkezvén szakértelemmel, nem tudták ellátni őket, s így azok kimúltak. Igaz, a projektgazda szerint a családok 90 százalékát sikerült talpra állítani, de az ezt igazoló kutatási eredmények, dokumentumok nem ismeretesek.

A miniszterelnöki főtanácsadó 2011-ben olyan izgalmi állapotba került, hogy azt mondta az őt faggató újságírónőnek: „maga nem normális… maga nem tudja, miről beszél”. A Heti Válasznak adott mostani interjúját jobb hangulatban adta. Azt állította benne, hogy az Orbán-kormány felszámolta a rendszerszintű gyermekéhezést és a nyomort. Legfeljebb egyedi esetként, emberi mulasztás vagy szülői felelőtlenség miatt éhezhet gyerek. Hathatós intézkedésként említette a hátrányos térségekben élő szülők tartós munkanélküliségének a megszüntetését. Ebben pedig sokat segített a közmunkaprogram és az ott végzett munkáért járó fizetség. Azt nem tudtuk meg, hogy melyik az a kutatás, ki rendelte meg, ki végezte és mikor, amelyek a fenti megállapításokat megalapozták.

Ha Hegedűs főtanácsadói minőségében nyilatkozta a fentieket, az szégyen. Ha szociológusként, az szégyen és gyalázat, a szakma presztízsének rombolása. Az ATV Szabad Szemmel című műsorában még cinikusabb volt, néha arrogáns, de legfőképp öntömjénező. Igaz, hogy ebben az interjúban már tudott éhező gyerekekről, nyomorgó családokról.

A szerző szociológus

*

Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.