galéria megtekintése

Marika, ne add fel!

0 komment

László Imre

A Népszabadságban megjelent interjúdban szívszorítóan és jogosan kéred számon, hogy az egészségügy vezetői miért asszisztálnak hallgatásukkal az egészségügy tönkretételéhez. A pódiumról tiltakozva hiába kerested, nem láttad őket az oktatás és az egészségügy helyzetének jobbításáért küzdő tüntetők között sem. Féled azt a döbbenetesen süket csöndet, amivel ma az orvostársadalom reagál a betegellátás összeomlás felé sodródó helyzetére. Fájdalmas erkölcsi és etikai dilemma előtt állunk, és ennek belső okairól szeretnék szólni.

Sándor Mária
Sándor Mária
Földi D. Attila / Népszabadság

A Fidesz levonta sikeres „vizitdíjas" népszavazási akciójának legfontosabb tanulságát, hogy az egészségügy helyzete alkalmas lehet egy kormány megbuktatására is. Ezért hatalomra kerülve az azonnal végrehajtandó feladatok közé emelte az egészségügy mindennemű kritikájának az elfojtását. Első lépésként viharos gyorsasággal lecserélték az intézetvezetőket, s ebben meghatározó szempont a politikai megbízhatóság volt. Az illetékes államtitkár pontosan fogalmazott, amikor az összehívott, kinevezésükre váró új vezetőket a rendszer arcának – és nem a szakma kiválóságainak – nevezte.

 

A vezetőváltás minden szinten megtörtént. A szakmai színvonal fölött őrködő szakmai kollégiumok tagjait az egészségügy új vezetője nevezte ki, leváltva a szakma maga választotta kiválóságait. Az újaktól a kormányzati lépésekkel való azonosulást várták el. A szakma valamennyi közszereplőjéből és a civil betegszervezetek választott képviselőiből álló, vitathatatlan legitimációval rendelkező törvényes testületeknek is meg kellett szűnniük, mivel közös álláspontjuk gátolta volna a szakmaiatlan döntéshozatalt és a nagyarányú pénzkivonást. A szakmai érdekképviseleteket is jelentéktelenné tették, s folyamatosan éreztették is velük súlytalanságukat. Az államosítással sikerült felszámolniuk minden független szakmai ellenőrző tevékenységet, és ma már az állam önmagát „ellenőrzi".

Az erőszakos intézkedések nyomán az orvosok megértették, hogy aki nem elkötelezett híve a kormánynak, az nincs. A szakmai létezés minimális ára a hallgatás. A hatalommal történő visszaéléssel és félelemkeltéssel a kormány az ellenállás letörésére törekedett. A történelemből azonban tudjuk, hogy ez csak ideig-óráig lehet sikeres. Bizony jó lenne a tragikus végkifejletet, az elfojtott indulatok robbanását megelőzni.

Marika, tudnod kell, hogy azok az orvosok – akiknek most a nevében szólok – ott voltak a pedagógusok tüntetésén és a következőn is ott lesznek. A betegellátás és a benne dolgozók helyzetének jobbításáért folytatott küzdelemben nem csak te siratod az egészségügyet.

A ma még meg nem szólaló, de a jobbért már küzdő orvosok is nyelik a könnyeiket. Megértjük, hogy elfáradtál! Pihend ki magadat, de ne add fel!

Dr. László Imre, a DK egészségügyi kabinetjének vezetője

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.