galéria megtekintése

Március 21.

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 21. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Ez a nap két forradalom határnapja. Nemrég emlékeztettünk arra a szép egységre, melyben a pártállammal szemben állók 1989-ben március 15-ét megünnepelték. A közös álláspontjukból idézünk: „a független szervezetek ezen a napon a magyar nép nemzeti függetlenség és polgári demokratikus szabadságjogok iránti vágyára emlékeznek, amelyért három forradalomban: 1848-ban, 1918-ban és 1956-ban harcoltak – és nem ismerik el, amit húsz éve sulykolnak az emberekbe, hogy 1848 eszméje 1919-ben és 1945-ben valósult volna meg”. Akkor még világos volt, hogy ’18 és ’19 nem egylényegű, hanem ellentétes forradalmak voltak. És ez igaz is. De mégsem egészen.

Igaz abban a döntő vonatkozásban, hogy az 1918-as forradalom hozta be Magyarország történetébe a demokratikus szabadságjogok teljességét a sajtószabadságtól az egyesülési és gyülekezési szabadságon át az általános, szabad és titkos választások jogáig. 1919. március 21-e pedig mindezt elsöpörte, és kóstolót adott a totalitárius diktatúrából, amiből aztán volt még részünk elég.

Csakhogy 1918-ban is és 1956-ban is túlnyomórészt olyanok vívtak meg a szabadságjogokért, akik nem hívei, hanem ellenfelei voltak annak a liberális kapitalizmusnak, mellyel ezek a szabadságjogok szimbiózisban élnek. 1989 egysége is eltakarta a választóvonalat azok között, akik a liberális kapitalizmus híveiként, illetve ellenfeleiként álltak ki ’18 és ’56 mellett.

 

Sokáig Károlyi Mihály mára eltüntetett szobránál éltették ’18-at azok, akik tudták, hogy a horthysta ellenforradalomhoz átállt „jobboldal” ’18-gyűlölete mögött szabadságjogaink visszavételének szándéka áll. De ott is együtt ünnepeltek liberálisok, szocdemek és kommunisták. És annak a Károlyinak a szobránál védték a demokráciát, aki a memoárjában kifejti, hogy sajnos a világ még nem érett a demokráciára. És fontosabb annál a szocializmus. Mert utálta ugyan Károlyi a diktatúrát, de a kapitalizmust még inkább.

1919 tavasza a drámai dilemmák, meghasonlások évada volt mindenki számára, aki olyan „igazi demokráciában” hitt, mely a szocialista reformokkal együtt hozza el a szabadságjogokat. Bármennyire ellenükre volt a terror, nem tudták elfojtani magukban a reményt, hogy a demokrácia korlátain áttörő radikalizmus egy kizsákmányolástól és nyomortól mentes világba vezethet. Ezért voltak olyan sokan, akik úgy vonultak vissza, úgy gyászolták ’18-at, hogy „ne ártsanak” ’19-nek.

Ezért is – és nem csak félelemből és opportunizmusból – voltak oly sokan (Móricz, Móra, Krúdy, Tóth Árpád, Juhász Gyula, Kosztolányi stb.), akik kiálltak a diktatúra mellett. Elődei voltak ők azoknak a szocialistáknak, Illyés Gyulának, Németh Lászlónak, Dérynek, Zelknek stb., akik ’56 után „belátták”, hogy diktatúra nélkül nem megy, és Kádár mellé álltak. Miközben valahogyan ellen is álltak.

Sok-sok nehéz, ellentmondásos élet-példa. Csupa ambivalencia. Lenne min tépelődni, ha volna rá igény és erő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.