galéria megtekintése

1989. március 15.

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 14. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

A huszonöt évvel ezelőtti! Az volt a legszebb március 15. 1988-ban még fekete betűs munkanapon, tilalom hatálya alatt ünnepeltek a pártállamon kívüliek. Az ellenzéki vezetőket „preventíve” letartóztatták. 1990-ben a kampányoló pártok már csúnyán összevesztek az ünnepnapi jogosultságokon. De 1989-ben!

Az állampártot, amint le kellett mondania az ünnepnap elfeketítéséről és az ellenzékiek fenyítéséről, elragadta a nemzetegyesítő szenvedély: dalolja együtt lázadó rab és ernyedő rabtartó a szabadság dalát. Ne ünnepeljenek tőle függetlenül akkor sem, ha már nem tehet ellene semmit.

Amit még tehetett, megtette. Gátlástalanul fölhasználta a médiamonopóliumát arra, hogy a nemzetet szétszaggató, fanatikus békebontónak mocskolja a független ünnepség szervezőit, és terjessze a rémhírt, hogy ténylegesen, erőszakkal be akarnak törni a televízió épületébe azok, akik meghirdették annak szimbolikus lefoglalását az ország összes polgára számára. A rágalmak elleni tiltakozásokat, helyreigazítási kérelmeket nem közölték, az ellenzékiek nyilatkozatait és interjúit durván megcsonkították vagy letiltották.

 

Az SZDSZ és a Fidesz kezdeményezésére létrejött az ellenzéki akcióegység. Ehhez egyetlen kivétellel mindenki csatlakozott. A pártállami ünnepségre csak egy szociáldemokrata ifjúsági szervezetet és a szokás szerint megosztott kisgazdák egyik szárnyát sikerült becsalni.

Huszonöt éve – Cserhalmi György és a tüntetők akkor szimbolikusan foglalták el a tévét
Huszonöt éve – Cserhalmi György és a tüntetők akkor szimbolikusan foglalták el a tévét
Boros Jenő

Harmincegy szervezet hirdette meg 12 pontban, hogy „Mit kíván a magyar nemzet?”. Többek között szabad és tiszta választásokat, bírói függetlenséget, rendőrállam helyébe jogállamot, sajtószabadságot, az állami hírközlés monopóliumának megszüntetését, lelkiismereti és oktatási szabadságot, a közkiadások társadalmi ellenőrzését, működő piacot, a pénzemésztő és környezetpusztító nagyberuházások leállítását, a bürokrácia és az erőszak-apparátus leépítését, a történelemhamisítás beszüntetését kívánta.

„Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc a magyar nemzet számára felállította a nemzeti függetlenség és politikai demokrácia európai mércéjét. Ettől a pillanattól kezdve egyetlen kormány sem kerülhette el, hogy ezzel a mércével megméressék.” Így kezdte beszédét Orbán Viktor a Kossuth téren. És leszögezte, meg kell fosztani az uralkodó pártot minden eszköztől, amellyel „visszahúzhatna bennünket a diktatúra sarába”.

Nyolcvan-százezer ember járta végig a független ünneplők hagyományos útvonalát. Négyszer-ötször annyi, mint amennyit a pártállami ünnepségre összekapartak. Oda, ahova 22 évvel később Orbán Viktor köré szerveztek közpénzből fizetett tapsoncokat.

Soha nem ünnepelték ennyien önként és lelkesen március 15-ét. Az ország túlnyomó része azonban nem tudhatta, nem láthatta, ami ezen a napon történt. Nem értesült róla, hányan és kik és mit követeltek. A televíziója a hivatalos ünnepségekkel és szónoklatokkal etette a nézőket, néhány perces, semmitmondó, jellegtelen összefoglalót sugárzott csupán az ország legszebb március 15-i ünnepéről.

A közvéleményt ekkor még a több évtizedes médiamonopólium határozta meg. Még a májusi adatok szerint is úgy nyilatkozott a többség, hogy szeretné, ha az állampárt megőrizné vezető szerepét, s a közvélemény-kutatások mindaddig biztos és fölényes győzelmet ígértek a kormányzó pártnak a szabad választásokon, ameddig a médiamonopólium ténylegesen fennállt. Amíg meg nem rendítette a felismerés, hogy a gazda már nem gazda. Szabad a gazda.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.