galéria megtekintése

Lehet

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 23. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Lehet, hogy összecseréljük az ország szuverenitását a kormányzatéval és nem vesszük észre, hogy a magyar emberek szuverenitása egyre fogy – éppen saját kormányzata nyomulása miatt? Hogy egyre több a kotta és egyre fojtottabb, egyhangúbb a dal? Hogy a sok életbelépő előírás az alávetettek, nélkülözők kiszolgáltatottságáról szól? Hogy az oktatási rendszer gúzsba köt tanárt, diákot? Hogy „kirendeltekkel” töltik fel a nemzeti ünnep közönségét, de már a stadionok lelátóit is? Hogy a gazdaság új terjeszkedői ugyanolyan arroganciával, zsarolási potenciállal fosztanak meg vállalkozókat az önálló döntéshozataltól, mint a frissen mellőzöttek tették?

Észrevesszük-e, hogy mennyire hamis ez a folyton-folyvást meghirdetett függetlenségi harc a világ hatalmasai ellen, miközben hazai hatalmasok kényükre-kedvükre csonkolják állampolgáraik autonómiáját? Felfedezi-e már végre valaki, hogy pontosan mi fáj Washingtonnak vagy Brüsszelnek, és ebből a leltárból mennyi róható fel kicsinyes hatalmi-gazdasági érdekeknek vagy éppen a mi elöljáróink önző szempontjainak?

Ha a külföldi kifogásokról leltár készülne, világossá válna, hogy a lista zöme általánosan elfogadott szabályok felrúgásáról szól, fennkölten fogalmazva: jogállami, versenyjogi értelemben. Tény, hogy a nemzetközi szerződések, valamint tagságunk a nemzetközi szervezetekben behatárolja a politikai cselekvés mozgásterét, de a „lángost szeretjük, a lángossütőt utáljuk” szocializmusból ismerős szólása mára új értelmet nyert. Közben az orrunk előtt zajlik az inkorrekt versenyeztetés, a sánta közbeszerzés, esetenként a kurzusnak kedves cégek agyondotálása, a fekete seggűek adókkal sújtása. A slampos munkáért zsebre tett mamut summák útja pedig kifürkészhetetlen.

 

Lépésről lépésre igazolódnak a meghurcolt Horváth András, valamint az amerikaiak, illetve a kiszekírozott André Goodfriend mondatai az áfacsalásokról, a korrupcióról. Emlékezzünk felelős politikusok ezekkel kapcsolatos kretén megnyilatkozásaira, a főügyész sokáig tartó tétovaságára, arra a panaszáradatra, amely bajkeverésről, nyomásgyakorlásról szólt, és az Egyesült Államoktól várt pontos információt, konkrét feljelentést.

Oké, nyilván valaki váltót állított, de egyszerre nevetséges és elszomorító, ahogy csodák csodája, néhány hónapja sorra buknak le a milliárdokkal visszaélő beszállítók, kereskedők (még étolajügyben is), ahogy az Állami Számvevőszék hirtelen meggyőződik az adóhatóság slendriánságáról, sőt a megvilágosodás elérte az ügyészséget is – egy NAV-vezető gyanúsított lett áfaügyben, s előreláthatólag Vida Ildikó távozásáig sincs hátra sok idő. És ha az a valaki nem állított volna váltót? És vajon tudjuk-e, hogy ez a váltó hová irányít? Újabb vakvágányra? Csupán célszemélyek kiiktatásáról és újak beiktatásáról van szó?

Persze, skandálhatjuk akár azt is, hogy belegázoltak szuverenitásunkba, de kivédtük: megint győzött az igazság. Fájdalom, ismét csatába kell menni – figyelmeztetett 2014-es beiktatási beszédében a kormányfő. És nem a levegőbe beszélt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.