galéria megtekintése

Kormányunk és kórházunk

„Már siratják a kórházukat a Péterfy ápolónői, kezdődik az ellenállás” – jelenti Danó Anna június 9-én, utalva egy pár nappal korábbi hírre, miszerint döntöttek: az Etele téren épül az új kórház. Igaza van-e a kormánynak, hogy néhány új kórház kell a központi régióban?

Persze, hogy kell új kórház a központi régióban, hiszen a régiek elavultak, alkalmatlanok a korszerű technológia, logisztika fogadására, és erre nem is tehetők alkalmassá. Kell ilyen Budán? Kell.

Jó helyen lenne az Etele téren? Közlekedési te­kintetben igen, egyébként nem. Kicsit jobb lenne a meglévő, sok szakmát művelő, új és felújított épületekkel rendelkező Szent Imre Kórház mellett, a Bikás parkban, amit könnyen össze lehet kötni a Szent Imrével, ha a Tétényi utat rövid szakaszon a föld alá viszik. Így egy elfogadható kórházméret alakulna ki, mely költséghatékonyan tudná kihasználni az igen drága technológiákat (MRI, PET-CT, CT, SPECT, SPECT-CT, UH, érfestések, katéterlaborok és más invazív radiológiai eljárások, műtők, intenzív osztályok, kémiai, bakter és egyéb laborok, energetika, informatika stb.).

 

Az egyes eljárásokat a nagyszámú szakembergárda a kellő gyakorlatot és a jó minőséget megalapozó nagy esetszámban végezhetné, és még az ügyeletekre is juthatna ember. (A legyintőknek, kétkedőknek: tessék megnézni a fővárosi és a Pest megyei hiányszakmák listáját.) Itt van metró, busz, parkolási lehetőség, többirányú közúti kapcsolat, és egy megállónyira van a Kelenföldi pályaudvar.

Kockázat: várható, hogy Észak-Buda és Pest megye felnőtt közönsége szomorú lesz, ha a János, a Kútvölgyi, a Városmajori nem nyújt már számukra ellátást. Észak-Buda és környéke jobbat érdemel. Például egy teljes körű ellátást nyújtó kórházat ott, ahol az államtitkár úr álmaiban is szerepel: az ­M0-s és a Szentendrei út találkozásánál. Igen, itt van vonat, HÉV, busz, kétszer kétsávos út, hajóút, hely a parkoláshoz. Lesz befejezett M0-s, nem kell vagyonokat költeni a bontásra. Ez kiválthatja Észak-Buda jelenlegi fekvőbeteg-ellátási kapacitásait, kis kiegészítéssel mindazt, amit a jelenlegi elképzelés is tartalmaz.

A valódi kérdés: miért nem Pesten, azaz Pesten is? A Könyves Kálmán körút és az Üllői út kereszteződésénél? Van vonat, metró, távolsági és helyi busz, körvillamos, körút, sugárút, hely a parkolásra. Akár a László kórház területe, akár a lebontott ­katonai főiskola üres telke fogadhatna egy új, 4000-6000 ágyas, valóban szupermega egyetemi klinikumot, kiváltva a környék pavilonos rendszerű, száz évnél öregebb kórházépületeit, ideértve a feladni tervezett Péterfyt is. Egyúttal az egyetem elméleti intézeteinek közelében biztosíthatná azt a betegellátási környezetet, amit a magyar és az egyre kiterjedtebb, nemzetgazdasági szinten is jelentős tandíjbevételt biztosító német és angol nyelvű orvos- és szakdolgozóképzés joggal igényel.

Az ország egészségügyi szolgáltatásainak mintegy harmadát biztosítják a fővárosi ellátóhelyek. Ezek nemcsak a hazai lakosság szintén mintegy harmadát jelentő központi régiót szolgálják ki, hanem sok szakma és sok feladat tekintetében távolabbi megyéket is. Ez elsősorban a fővárosban lévő, a progresszív ellátás csúcsait jelentő klinikák és országos intézetek létéből adódik, továbbá a szakmai kapacitások hiányából a távolabbi megyékben. Igaz, amit az államtitkár úr mondott: a lakosok harmadával szemben méltatlan, hogy e régió ­kórházi infrastruktúrája elmarad az ország többi ­részétől. És ez nem a rossz szervezésből, hanem ­elsősorban az elavult, régi koncepciók szellemében épült infrastruk­túrából fakad. Ideje újratervezni és ennek során elkerülni a sok kicsi, aranyos, ámde inkompetens létesítményhez fűződő illúziókat. Kivártuk, kiérdemeljük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.