galéria megtekintése

Már siratják a kórházukat a Péterfy ápolónői, kezdődik az ellenállás

18 komment


Danó Anna

Kitérnek a kormányülések a döntések elől, így a kancellárterv, az intézménybezárások, -építések lehetősége idegessé teszi az egész rendszert. 

A szerdai kormányülés napirendjén szerepelt volna több, az egészségügy átalakításával kapcsolatos előterjesztés, de egyről sem született döntés. Az ülés napirendjéről az utolsó pillanatban törölték a kórházak gazdasági-munkajogi önállóságát megszüntető kancelláriarendszer kialakításáról szóló javaslatot. Nem tárgyalták azt a tervezetet sem, amely szétválasztaná a gyógyító és az úgynevezett szociális feladatokat az egészségügyben – értesült a Népszabadság. Sőt, ezek a tervek még a pénteki rendkívüli kormányülés napirendjén sem szerepelnek.

A földön virágcsokrok sokasága, a kerítésen a dolgozók hűségét kifejező molinó jelzi, hogy a péterfysek ragaszkodnak a kórházhoz
A földön virágcsokrok sokasága, a kerítésen a dolgozók hűségét kifejező molinó jelzi, hogy a péterfysek ragaszkodnak a kórházhoz
Szabó Miklós / Népszabadság

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár ötpontos rendszerátalakító csomagja közül így eddig csak egyről határozott a kormány: a budapesti ellátórendszer radikális átalakításáról. De immár a koncepcióval szembeni ellenállás is szerveződik: a kórházbezárások elleni tiltakozásul az ellenzéki pártok és civilek már akcióznak.

 

A kormány két nagy budapesti kórházban – a Péterfyben és a Szent Jánosban – öt éven belül megszüntetné az aktív betegellátást, újra nyitná a tíz éve bezárt lipótmezei pszichiátriát, valamint három új, éjjel-nappal működő sürgősségi centrumot létesítene a fővárosban.

A Péterfyben nem számítottak arra, hogy a kormány a fejlesztési terv részeként ellenkező irányú lépéseket is tesz, és felszámolná a kórházat. Az intézmény ápolónői, csaknem százan, kedden virágokat és mécseseket helyeztek el kórházuk bejáratánál, tiltakozásul a kormányzat terve ellen. Ezeket gondozzák, vigyázzák. Lapunknak Miklós Gabriella, az intézmény egyik főnővére azt mondta: spontán ötlet volt, hogy akciójukkal felhívják a figyelmet kórházuk sorsára. Amikor összegyűltek, és letették a virágokat, elénekelték a Himnuszt.

A kórház főigazgatója is a médiából értesült a kormányzati tervekről. Sásdi Antal lapunknak azt mondta, ő és vezetőtársai is támogatják a fővárosi fejlesztéseket, ha a létesülő szuperkórházba más társkórházakkal együtt a Péterfy aktív ágyai is bekerülhetnek. Hozzátette: ismeretei szerint 2010 óta az a kormány álláspontja, hogy kórházat nem zárnak be. Ez ugyanis emlékei szerint az SZDSZ programja volt, nem a Fideszé.

A főigazgató tudja, mivel jár, hogy a Péterfy épülete 70 éves, és bár átadásakor a legmodernebb ellátóhelynek számított, épületei­nek külső állapota ma már elég rossz. Ám belül az intézmény lehetőségeihez mérten rendre elvégezte az állagmegóvást. (A kormány egyik érve, hogy az intézmény ingatlanállománya leromlott, nehezen megközelíthető, alig fejleszthető.) Kórházában az aktív ellátás megszüntetésének több buktatója is van. Eddig, ha a fővárosi kórházak bármelyike lemondta az ügyeleti ellátást, az esetek túlnyomó többségében a Péterfy állt helyt helyettük. Pél­dául amikor az új centrumként kijelölt Szent Istvánhoz tartozó traumatológián, a Merényiben szünetelt az ellátás, a betegeket a Péterfybe vitték.

A kórház már ma is annyi beteget lát el, mint amennyit az egyik tervezett szuperintézménytől, az Egyesített Szent István és Szent László Kórháztól elvárnak majd, azaz évente egymillió járóbeteget és mintegy 50 ezer fekvőbeteget. Ha becsukják a Péterfyt, úgy ekkora tömeget kellene máshová irányítani, ami igencsak kockázatos vállalás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.