galéria megtekintése

Kicsit ügyes

0 komment


Tamás Gábor


Néhány hete morgolódtunk e hasábokon amiatt, hogy milyen nehezen követhető az a ravasz összevisszaság, amit a hatalom földbirtok-politikának nevez. Előbb az állami földalap bővítését és e területek célzatosan kedvezményes és hosszú távú bérbeadását hirdeti meg, aztán egyszer csak előáll e vagyon értékesítéséről szóló rendelettel. Hivatalosan azért, mert „a magyar föld a magyar földművesek kezében van jó helyen".

Dohogásunkban említettünk bizonyos uniós fenyegetéseket is, amelyek szerint, ha a magyar kormányzat nem von vissza néhány közösségi alapjogokkal ellentétes földforgalmi intézkedést, akkor bizony a későbbiekben szankciók jöhetnek. Mindenekelőtt a szabad tőkeáramlás és személyes letelepedés elvét védené az unió, szemben a hazai joggal, ami nem engedélyezte, hogy vásárolhasson hazánkban uniós állampolgár birtokot, ha akar és teljesít bizonyos feltételeket. A hivatalos kormányzati szólamok között ez a dilemma és főleg a feloldása nem fordult elő korábban, mígnem jött csütörtökön Lázár János mindenügyi miniszter és csavart egy jó nagyot a dolgokon.

Egyrészt bejelentette, hogy kormányrendelet-módosítással a külföldi (uniós) állampolgárok számára is lehetővé teszik a napokban induló állami földeladási liciteken az indulást. Másrészt közölte, hogy ez a hazai ellenzék brüsszeli aknamunkájának tudható be. Az ügyben tett korábbi beadványuk nyomán ugyanis az Európai Bizottság most erre kényszeríti a kormányt. Az meg mit tehet mást, engedelmeskedik.

 

Szép, kerek gondolatmenet, de kevés benne az igazság. Képzeljük el például, amint a mai magyar ellenzék Brüsszelben ilyen horderejű ügyben keményen érdeket érvényesít. Hogyan? Ezen túl jelen pillanatban hivatalos döntés – „kényszerítés" – nincs a magyar földforgalmi szabályok ügyében. Még folyik az eljárás, szak­értői egyeztetések vannak, üzenetek jönnek-mennek. Ezek azonban már a törvény 2013-as elfogadásakor is ott keringtek a döntéshozói körben, de a mi kormányzatunk mégis az uniós alapelvek ellenében döntött. Most meg fejet lehajtva, csendesen végrehajtjuk azt, amit igazából még nem is kéne. Roppant hihető.

Aligha tévednek, akik azt hiszik, itt igazából más okrendszer mozgatja a dolgokat. Például az, hogy a kormánytól immár nem igazán távol álló magyar Alkotmánybíróságtól is érkezhetett súgás. Vigyázzatok, több beadvány is előttünk van az ügyben és a feketére még mi sem mondhatjuk majd, hogy fehér. Hamarosan tárgyalnunk kell róla, mert lejárnak bizonyos határidők. Kellemetlen lehet, ha kiderül, hogy jó néhány korábbi érvetek, döntésetek ilyen, meg olyan nemzetközi törvényeket sért és ezt pont nekünk és itthon kell majd kimondanunk. A kormányzati agytröszt meg erre azt mondta, akkor lépjük meg most azt, amit előbb-utóbb úgyis meg kell, aztán toljuk az egészet Brüsszelre, de főként a bennünket ott feljelentgető hazai ellenzékre.
Ügyes, de nem nagyon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.