galéria megtekintése

Kapufa

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 29. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Az a baj minden de facto egypártrendszerben fejlesztett mutáns politikai szisztémával, amelyet demokratikus maskarába öltöztetnek, hogy a legkevésbé sem hatékony.

Egy rendes diktatúra nyugodtan betiltja az RTL Klubot, egyáltalán a szólás szabadságát, ha akarja. Egy rendes demokrácia hagyja, hogy a szabadság uralkodjon. Az ilyen, a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez hasonló förmedvény meg általában lábon lövi magát.

Idehaza a reklámadót azért alkották meg, hogy büntesse a médiaipart, amely elég bosszantó szektor, mert egyes szereplői arra vetemednek, hogy az igazsággal foglalatoskodjanak, ahelyett, hogy a Fidesz PR-részlegévé alakulnának.

 

Csakhogy a figyelmetlen jogszabályalkotás, továbbá a tudás és a tehetség irtása oda vezet, hogy nem marad senki, aki szólna, ha gond van. Például most, amikor az intézkedés a sportot, a kedvenc részlegek egyikét is érinti.

Anyagilag nem okoz nagy kárt a piaci szereplőknek, mert nincs releváns sportüzlet, de a jogszabály és értelmezése arra jó, hogy jelezze: befektetők ide se igyekezzenek.

Meg még arra is, hogy újabb feladványt adjon a kormánynak: úgy kellene kimásznia a saját szerencsétlenkedése okozta szituációból, hogy a média pengessen, de az FTC-nek azért ne kelljen egy ügyes szerb védekező középpályás fizetését átutalnia az államkasszába, s főként a médiacégek ne másolhassanak olyan modelleket, amelyekkel a sportvállalkozások adómentesen tehetik zsebre a reklámközzétételből származó bevételeiket.

Ez sikerülhet, csak ez az egész épp azt üzeni: errefelé igazságosságot, következetességet és elvet ne keressünk.

Minden másra ott a magyar kormány.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.