galéria megtekintése

Ismerős!

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 29. számában
jelent meg.


Szilvássy József, Pozsony
Népszabadság

Második kormányának hivatalba lépésekor Robert Fico döngette a mellét, hogy azt a minisztert vagy államtitkárt, aki korrupciós ügybe gabalyodik, három másodperc alatt meneszti. Több mint három év telt el a fogadkozása óta, mire végre megindult: viszonylag rövid időn belül négy miniszterének, ráadásként a házelnöknek is a lemondást ajánlotta.

Nem friss ügyek ezek. Már eddig is sokan követelték például az egészségügyi tárca vezetőjének a leváltását, aki szemet hunyt nagy lenyúlásoktól bűzlő ügyek fölött. Így például eltűrte, hogy az egyetemi kórházak betegeinek étkeztetésére kiírt közbeszerzési pályázatot a kormánypárt egyik mecénásának Luxemburgban bejegyzett cége nyerje meg – a legdrágább árajánlattal.

Nem szólt akkor sem, amikor a gazdasági miniszterről kiderült, hogy felperes és alperes is egyszerre, mert az állam képviselőjeként abban a kártérítési ügyben járt el, amelyet a társtulajdonában lévő cég indított a tárca felügyelete alá tartozó egyik vállalat ellen. Nemrég mindketten újabb pénzsíboló botrányba keveredtek, és ezt már nem úszták meg. Miként nemrég egyik bizalmasa, Pavol Paska házelnök sem, miután kiderült, hogy még ebben a tisztségben is több éven át nyereségrészesedést markolt fel attól az ugyancsak korrupciógyanúba keveredett cégtől, ahol korábban felügyelőbizottsági tag volt. Ráadásul erről a vagyonnyilatkozataiban megfeledkezett.

 

Több oka is van a miniszterelnök pálfordulásának. Csődközeli helyzetbe került az autópályák építésén eddig eurómilliárdokat kaszáló, a pénzét gyanú szerint adóparadicsomokba rejtő hazai cég, amelynek tulajdonosa a Smer-SD egyik bőkezű mecénása. Több száz kispénzű szlovákiai alvállalkozónak azonban legfeljebb a számláik tizenöt százalékát hajlandó kifizetni.

Robert Fico tavaly már fenékig ürítette a választási vesztes keserű poharát, miután a közvetlen államfőválasztáson húszszázaléknyi különbségű vereséget szenvedett az aránylag ismeretlen, viszont átláthatóbb közéletet ígérő Andrej Kiskával szemben.

Rémálmaiban mostanság minden bizonnyal az sejlik fel, hogy ha amolyan szlovák Münchausen báróként nem rángatja ki önmagát és pártját a zavarosból, akkor a jövő márciusi parlamenti választás előtt az egymással civakodó ellenzékieket ismét összefogásra sarkallhatják az oligarchák basáskodásai és a hirtelen meggazdagodott kormánypártiak gátlástalanságai miatt háborgó polgárok. Ha ez bekövetkezne, Fico újra bukik. Ezért már nemcsak az ellenzékieket kiáltja ki bűnbaknak szinte minden gyanús ügy kapcsán, hanem a saját holdudvarában megtollasodott barátok közül is kidobott néhányat a viharzónába keveredett kormányhajóból. Attól tarthatunk, hogy rövidesen a korrupcióellenes harc bajnokának kiáltja ki magát. Ami akár politikai halálszaltó is lehet, mert a napokban újabb kormánypárti földmutyikat és egyéb gyanús ügyeket derítettek fel, amelyek még inkább besározhatják őt is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.