galéria megtekintése

In-gat-lan

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 21. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

In-gat-lan. Egy rokonom mondta mindig ezt, didaktikusan szótagolva, amikor arról kérdezték, szerinte mivel biztosíthatja magát az ember a jövőre. S lám, ezt a gondolatot immár a nemzeti együttműködés magasságaiba emelte az Orbán-rendszer, amely rögtön a magyarság elszigetelése utáni, második legfontosabb feladatának az ingatlanokkal való csencselést tartja. A piramis csúcsán a Matolcsy György által hörcsögszorgalommal gyűjtött nemzeti bankos épületportfólió ragyog, az alján pedig ott terpeszkedik a nómenklatúra tekintélyes in-gat-lan-vagyona, a Roxforthoz hasonló alakváltoztatásokra képes Pasa parki lakásoktól a földvagyonon át egészen a kertvégi futballstadionig.

A kettő között pedig egyszerűen csak mérgez ez a kapari, rövidlátó, hogy azt ne mondjam: velejéig suttyó gondolkodásmód. Megmutatkozott ez már a Természettudományi Múzeum kivégzésekor, amikor mit sem törődve a több évtizedes építőmunkával és az elköltött sok milliárd forinttal a kormány beleerőltette a maga rendőregyetemét a Ludovika épületébe és kertjébe. De mondhatjuk, hogy abban legalább még volt valami önmeghatározó gondolat – még ha horthysta nosztalgiától bűzlő is. Viszont amit most csinál a Fidesz a Corvinus egyetem budai kampuszával (magyarán: a kertészeti egyetemmel), arról már minden ideologikus máz lehámlott. Az puszta in-gat-lan-biznisz.

Ebben az ügyben a maga pőreségében mutatkozik meg, mit gondol valójában a kormány a magyar felsőoktatásról. Ha nem lett volna elég, amit a beiratkozási szabályok ráncigálásakor meg a szakokkal való ötletszerű sakkozáskor láttunk, most itt az ékes bizonyíték: Magyarország egyik legnagyobb múltú egyetemét is simán szét lehet dobni háromfelé, ha pechjére túl értékes telken működik. Kegyúri gesztussal tesznek belőle ide is, oda is egy kicsit – akár még Hódmezővásárhelyre is jut egy pár tanszék, mely nem egy kimondott egyetemi város ugyan, de erős a hátszele. És közben valószínűleg nem tettetik, hanem valóban nem értik: egy egyetem nem ujjpattintásra lesz „jó”, hanem az élő hagyományai, a falai közé gyűjtött tanári kar tudása, tapasztalata által.

 

Mindez nem számít, ahogy az se, hogy a kertészeti egyetem pompás arborétuma is veszélybe kerül az in-gat-lan-fejlesztés következtében. Mert kell a pénz. Nagyon kell: emiatt költöztetik ki a Várnegyedből az Akadémia kutatóintézeteit is, hogy aztán eladhassák az épületeiket. Arra viszont megint csak nincs válasz, hogy pontosan mire kell a kampuszért remélt 70 milliárd, és mire a Várból befolyó pénz. Így a legkevésbé sem lehetetlen, hogy valóban egy hagymázos rémálomba, a volt királyi palota és környezete semmiből való újraépítésére akarják ölni. In-gat-lan-ból in-gat-lan: elvégre a keményen dolgozó kisemberek is így csinálják, amikor a vidéki kertesből megcélozzák a pesti panelt.

Csak éppen ők a saját pénzüket viszik a vásárra, a saját jövőjükkel játszanak. És ha elbukják az üzletet, ha végül kiderül, hogy rosszul számoltak, a buta döntés terhét is kizárólag ők viselik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.