galéria megtekintése

Hungarofieszta

12 komment

Fekete György

Magyar örömünnep. Nemzeti tizenegyünk kikap négy nullára, elszenvedi az Eb legnagyobb arányú vereségét, kiesik – és ünne­pelünk. Évtizedeken át pumpáljuk a milliárdokat a futballba, mire válogatottunk kiveszkődik újra egy világversenyre, ahol továbbjut ugyan a csoportkörből, ám rögvest kiesik a legjobb tizenhat között. Ünnepelünk.

A kormánymédia sportkommentátorai hetet-havat összehordanak: „tanulómeccset” játszottunk, innen csak feljebb vezethet az út, „nagy élmény” volt részt venni az Eb-n, ahol szurkolóink soha nem látott egységben mutatták meg, hogy mi a magyar, hogy milyen „fantasztikus ország” vagyunk. És így tovább. Bekajáljuk. Mindent bekajálunk.

A megfélemlített, félrevezetett nép nem gondol rá (vagy ha igen, elhessenti gyorsan a gondolatot), hogy a miniszterelnöki focistadionokra költött pénzből új tornateremmel és szabadtéri pályával ellátott iskolákba járhatnának gyerekei, s a kórházak sem a halálba vezető út indóházaiként szolgálnának.

 

A magam részéről annak örülök, hogy úgy tűnik, mind Toulouse-ban, mind idehaza radikális (fekete mezes) drukkereink is – eltérően a világsajtóban tárgyalt korábbi cselekményeiktől – trianonozás, buzizás, zsidózás, náci karlendítés nélkül veszik tudomásul vereségünket.

Belgium–Magyarország: 4-0.

Két kérdést tennék fel búcsúzóul. Egy: számos keresztény ­felekezet lelkésze szólt arról, hogy a magyar ­fiúk lábát angyalok vezetik, sőt ők helyezik gólt jelentő labdáinkat az ellenfél kapujába. Ezúttal hol voltak az angyalok?

Kettő: miért nem zúgtak a harangok a mostanság aratott többi nemzetközi magyar sportsikert köszöntve? Kézilabdásaink kivívták a vb-részvételt. Magyar éremeső volt a moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokságon. Ott nem egy voltunk a tizenhatból, ott mi voltunk a legjobbak.

A szerző nyugdíjas tanár

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.