galéria megtekintése

Horror

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 26. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Azt gondolom, az Iszlám Állam (IS) parancsnokai jól megfontolták a kétezer éves palmürai templom minapi felrobbantását. Része ez a hosszú távú stratégiájuknak, miközben jövedelemforrás is egyben. Az IS az emberi civilizáció kialakulásának egyik központját uralja: Mezopotámia a földművelés, az írás, építészet, a kereskedelem, az irodalom és az egyistenhit szülőhelye.

Az emberiség nagy része magáénak mondja az itt született kultúrát, eredetünket az itteni helynevekhez köthető történetekkel beszéljük el gyerekeinknek. Az IS tudja ezt, és azért rombolja a régiségeket, mert tudja, hogy ezzel képes leginkább megfélemlíteni az emberiség jelentős részét. Bármilyen furcsa, ezekkel a „bálványdöntögetésekkel” az IS lelkesít is, toboroz, magához csábít a vakhittel sok fiatalembert, akiknek kiküldöttei azt prédikálják, hogy Allah a bálványok és bálványimádók elpusztítását kívánja. Palmürában levideózták a helyi régiséget feltáró nyugalmazott régész kivégzését is. Horror.

Össze sem lehet számlálni, mi mindent semmisítettek meg, tettek tönkre a vandálok. Az asszír régiségek mellett sok görög-római emléket is felrobbantottak, miközben elárasztották az illegális műkincspiacot az iraki, szíriai rabolt emlékekkel. Elgondolkoztató, hogy miért nem tudja a világ elzárni ezeket a bűzös csatornákat. ( A térség ilyen lerablása azután következett, hogy az amerikaiak elfoglalták Bagdadot 2003-ban. A múzeumok kirablása az invázió egyik szégyenletes következménye volt.)

 

Azt is látni kell, hogy a világi diktatúrák ápolták az antik örökséget, mert az iszlám kizárólagossággal szemben ott látták országaik nemzeti gyökereit. Az IS viszont ezt elpusztítandónak tartja, mivel világában minden Mohameddel és az iszlám megjelenésével kezdődik. Ami azelőtt volt, az tévelygés. Az IS és a hozzá hasonlóak bálványimádássá minősítették az iszlám sokféle irányzatát, a „mohamedán szentek” sírjainak tiszteletét. Felrobbantották a Jónás próféta feltételezett sírja fölé emelt mecsetet, ahogy sok szufi és oszmán kori emléket is.

Az IS-szel gyakorlatilag azonos szélsőségesek a Maliban lévő sivatagi Timbuktuban a helyi könyvtár ezeréves pótolhatatlan kézirataira törtek, s meg akarták semmisíteni az afrikai iszlám e kincseit is. Mindennek volt egy főpróbája a kilencvenes években Afganisztánban. Ott az elképesztő szépségű óriási Buddha-szobrokat robbantották fel. Sokatmondó tény, hogy az antik emlékeket, keresztény szent helyeket nagyrészt békén hagyták az iszlám első vezetői, nagy hódítói.

Azt gondolom, hogy a a palmürai és egyéb pusztítások „orwelli” gondolkodást mutatnak. Az IS el akarja pusztítani a meghódított területeken a múltat, hogy uralhassa a jelent. Reményei szerint a jövőt is. El akarja venni az emberektől identitásukat és kötődésüket földjükhöz. Ez is a terror horrorja, amivel elűznek, rabszolgává tesznek szinte mindenkit, aki nem részese a pusztításnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.