galéria megtekintése

Hívószóforgó

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 01. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Orbán Viktor szavait külföldön már régóta alacsony árfolyamon jegyzik. Hitele itthon is számottevően csökkent, bár rengetegen esküsznek rá. Nyilván az aggasztó jelek késztetik mostanában több közszereplésre, és ez volt az oka a szokásos évértékelő után beiktatott pénteki szózatnak, amely akár új fejezetet is nyithatna politikájában. Kulcsszavakat váltott, amit háttéremberei azonnal siettek azok tudomására hozni, akik esetleg nem vették volna észre.

Vegyük mindjárt az első méltatást górcső alá, mely szerint Orbán Viktor önkritikusan beismerte, hogy mekkora bakot lőttek a netadóval. A hiba fejlődéstörténetében azonban a tiltakozásokra való reakció kissé mást mutat, s nagyon is jellemzi azt a kiépített rendszert, amelyet nem könnyű új hívószavakkal megreformálni. A netadó esetében tudniillik szakaszos kihátrálás történt, nem önkritika. A kormányfő az utolsó pillanatig ragaszkodott hozzá, beosztottjai kínnal-keservvel a végsőkig beleálltak, hogy azután ő Svájcból hazavonatozva odavesse – honfitársai tévesen értelmezték a telekommunikációs adó kiterjesztését, hibásan netadónak keresztelték.

Belátja, hogy ezzel a félreértéssel most nincs mit kezdeni, de esze ágában sincs lemondani a szektorális különadó ötletéről, mert „választ kell kapnunk arra a kérdésre, hogy az interneten keletkező hatalmas extraprofit hova lesz”. Ezért hívta életre az újabb nemzeti konzultációt. Hogy a sok pénzbe kerülő, de felesleges kérdezz-felelek iránya mára gyökeresen megváltozott, markánsan bizonyítja, hogy mekkora volt a ködösítés. A miniszterelnök általában az embereit bízza meg kemény bejelentésekkel, ő maga nehezen meggyőzhető, de ha igen, akkor úgy tünteti fel, hogy még időben vette észre és orvosolta beosztottjai tévelygéseit. (Vagyis eddig is ő figyelt a leginkább az emberekre.)

 

Mint tudjuk, Orbán Viktor utálja a konszolidáció szót, ezért mással helyettesíti: mostantól az erő helyett a figyelem kerül a középpontba. Kiépített már mindent, amire az erő oldaláról szüksége van, akár meg is könnyebbülhetünk. Csakhogy a politikában nincs bevezetés, tárgyalás, befejezés – új és új szituációk születnek, s a létrehozott struktúra eleve az érdemi diskurzusok mellőzését kínálja. Nagy át- vagy visszaalakításokat kellene végezni ahhoz, hogy ez a kormányzat és intézményrendszer alkalmas legyen megfelelő vizsgálatok, egyeztetések folytatására, nem beszélve a főnök tűrőképességéről.

Azzal sem lehet sokat kezdeni, hogy a szótárba visszacsempészték a trónfosztott polgár szót, mert hozzá rengeteg olyan fogalom és tartalom társul, amelyet 2010-ig sem sikerült erősíteni, hogy az utána következő időszakról ne is beszéljünk. A munkaalapú társadalom és a keményen dolgozó kisember sztereotip képét szintén át kellene rajzolni ahhoz, hogy értelmezni lehessen a rehabilitált kifejezést. A Jobbikkal való versenyfutás egyelőre kimerül abban, hogy deklarálva lett EU- és NATO-hűségünk, a többi különbözőség meghirdetésére várni kell.

Az elbizonytalanodó nyáj összeterelése mindettől függetlenül bizonyára sikerült. A következő ütközetig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.