galéria megtekintése

Hír, érték

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 15. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Az első reakció még a rendes ügymenet szerint alakult. Az érthetetlen hivatali nyelvezet mögé bújó bürokraták pökhendi módon utasították vissza, hogy a NER rendszerében hiba, vagy akár csak apró tévedés történhetett volna, hiszen nüánsznyi pontatlanság sem eshet meg manapság.

Majd az öncáfolat minden hitelességével ígérték, hogy a panaszoknak alaposan utánajárnak. Satöbbi, satöbbi, aláírás, iktatószám, pecsét, köszönjük a megkeresést. Vagyis minden történt, ahogy szokott: a szaktárca zsigerből hárított, hamisan csengő ígéretekkel altatott.

Az elhazudott törvényi pontatlanság áldozatai, az egyetemi tanulmányaik lezárását évek óta halogatók borítékolták is legott: a tévedésből túl szűkre szabott határidők miatt többüknek már biztosan nem lehet meg a diplomája.

 

És akkor egyszer csak jön az államtitkár, és azt mondja: megvizsgálták az esetet, valóban történt egy kis hiba, amit természetesen hamarosan kijavítanak.

Az újságíró kezében pedig a bejelentés hallatán megáll egy pillanatra a toll. Mert elszoktatták attól, hogy a felvetett kritikákra az apparátus nem kivagyisággal, kioktatással, mellébeszéléssel reagál. Meglehet, mindezt kár túlértékelni, de annyit egészen biztosan érdemes rögzíteni: hírértéke lett mára annak, ha egy állami vezető nyilvánosan elismer egy hibát.

Különösen egy olyan rendszerben, amelyben a belátás a gyengeség bűnének minősül. Hiszen a vezérelv az erő, a kérlelhetetlenség, a tévedhetetlenség gőgös hite.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.