A kormányzat elismerte, hogy hibázott

Fellélegezhetnek azok a diplomájukat évek óta „lebegtető" hallgatók, akiknek túl szoros, olykor betarthatatlan utolsó határidőt adtak a záróvizsga letételére egy nem kellően pontos törvénymódosítással.

A kormányzat ugyanis elismerte, hogy a szeptembertől hatályos változtatásokba hiba csúszott. A pontatlanságot – amelyre elsőként lapunk hívta fel figyelmet – hamarosan javítják. Annak ellenére is, hogy a kabinet szerint a diplomáját évek óta halogató mintegy tízezer hallgató közül alig százan lehetnek, akiket valóban lehetetlen helyzetbe hozott a törvény, és eddig hivatalosan csak néhányan tettek panaszt.

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár munkatársunknak azt mondta: a már készülő, javított szabályozás szerint a hallgatóknak 2016 szeptemberéig adnak időt arra, hogy megszerezzék az abszolutóriumot, a záróvizsgát pedig 2018 szeptemberéig kell letenniük.

Emlékezetes: a kormányzat, korántsem ok nélkül, megelégelte, hogy több ezren vannak olyanok, akik letették az összes vizsgájukat, vagyis megszerezték az abszolutóriumot, de aztán valamiért nem záróvizsgáztak, így a diplomájuk sorsa függőben maradt. Ezt a helyzetet rendezték volna a szeptembertől hatályos módosítással, amely lényegében ultimátumot adott a halogatóknak: ha a megadott határidőig – a főszabály szerint legkésőbb 2016 szeptemberéig – nem diplomáznak, akkor erre később nem lesz esélyük. Csakhogy hiba csúszott a szövegbe, emiatt pedig sokan nemhogy jövő szeptemberig nem kaptak határidőt, csupán néhány hónapos haladékhoz jutottak. Sőt, akadt egészen abszurd helyzet is: volt, akit akkor értesített az egyetem a változásról, amikor már lejárt a rá érvényes határidő.

A történtek ismeretében egyértelmű az is: a kormányzat nem csupán javítja a hibát, hanem lazít is a határidőkön. A mostani tervek szerint az is kap még egy utolsó lehetőséget, 2016 őszéig, akinek az abszolutóriuma hiányzik, a már évekkel ezelőtt abszolváltak pedig két évet kaphatnak a záróvizsgára, vagyis 2018 őszéig kell záróvizsgázniuk.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.