galéria megtekintése

Hatalmas

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 10. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Kerényi Imre lapunknak nyilatkozva úgy emlékszik, hogy másként gondolkodása miatt „kiebrudalták” a színházi világból, és szavai nyilvánvalóvá is teszik, hogy már rég nem tartozik oda.

Nemcsak azért, mert képes meglepődni azon a meglehetősen régi, shakespeare-i hagyományon, hogy női Shakespeare-szerepeket férfiak játszanak, hanem elsősorban azért, mert szerinte a művészet egy darabig piszkálhatja ugyan a hatalmat, de azért bizonyos határokon túl nem mehet – és ezt meg is fogja érteni.

Ez a hatalom beszéde a művészettel szemben, még akkor is, ha a miniszterelnöki megbízott hangsúlyozza, csak a magánvéleménye szerint kéne az egyes előadásokkal kapcsolatos utólagos erkölcsrendészeti megfontolások alapján finanszírozni a színházakat. E nyílt beszéd mély bepillantást enged a Magyarországot jelenleg uraló szellemiségbe, ízlésvilágba, vonzalmak és komplexusok hol tanulságos, hol rémisztő hálózatába.

 

Ezért közöltük a miniszterelnöki megbízott kiszippantott gondolatait. Köztük a nácikéhoz hasonló liberális diktatúra világméretű kiépülésének veszélyéről szólót, amely fenyegetésnek a Színművészeti Egyetem lenne az egyik hídfőállása, a kommünért és általában a bolsevizmus százmillió halottjáért viselt zsidó felelősség megállapítását (finomítva azzal, hogy a zsidó ugyanakkor nem bűnös nép) és azt az újszerű (másfelől persze unásig ismert) történeti felfedezést, hogy a zsidótörvényeket nem tartották be.

Egyúttal sietünk megnyugtatni a szélsőjobboldali Hunhir.info-t: Kerényi „igazságai” a zsidókról és a melegekről már nem verik ki a biztosítékot.

Hétköznapjaink részei, hajszálpontos állapotjelzők, úgyhogy nagyon is érdemes alaposan elmélyülni bennük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.