galéria megtekintése

Geréb a grundon

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 29. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

A hatalom ideges. Első hallásra még úgy véltem, a külügy nincs tisztában a magyar külpolitika veszélyeivel. Magyar Levente államtitkár ugyanis azt közölte: „Magyarországot nem veszélyezteti elszigetelődés, a magyar–német kapcsolatok kiválók”. Ezzel a német államminiszter, Michael Roth szavaira reagált: ezekből ugyanis kiderül, egyáltalán nem olyan fényesek, mint lehetnének.

A második ütemben világossá vált: Magyar Levente (külügy, hatalom) pontosan tisztában van vele, hogy hazánkat az elszigetelődés veszélye fenyegeti, legalábbis a nyugati kultúrkörben. (És hol másutt számít ez Koppány lefejezése óta...?) Máskülönben nem reagált volna ennyire feszítetten. Halljuk a szirének énekét: Roth a kis testvér szocdemek képviselője a német nagykoalíciós kormányban, miközben Angela Merkel, a nagy testvér állítólag Budapestre érkezik, mielőtt a fák kizöldülnek.

Majd ő! Vegyük akkor a budapesti holland nagykövetet, aki azt mondja: „Minden országnak végig kell gondolnia a kívülről jött kritikát, akkor is, ha nem ért vele egyet. A bírálatok megfontolás nélküli elutasítása rossz stratégia. Ha egy ország nem képes a reflexióra és a korrekcióra, akkor elveszíti az alkalmazkodás képességét, és lemarad a versenyben.”

 

Egészen kár, hogy a svéd misszióvezető még nem hangolódott Magyarország ellen, különben a huszonnyolc tagú EU három fő nettó befizetőjét sorakoztatnánk fel magunk ellen, miközben talán az uniós pénzek az egyedüliek, amelyek a lélegeztetőgépnél nagyobb volumennel pumpálják az oxigént az országba. Kész szerencse, mondhatnánk, hogy a svéd helyett az unión kívüli norvégot sikerült felbőszíteni...

Eközben a pitiánerség és az idegesség csúcspontja, amilyen módon a hatalmi párt egyes emberei kommunikálnak a budapesti amerikai ügyvivővel. Ahelyett, hogy rádöbbennének, milyen jól jártak egy méretes egóval megáldott nagykövet hiányában ezzel a karrierdiplomatával. A The Washington Times (hál’ istennek, nem a befolyásos The Washington Post) arról cikkezik, hogy az USA-nak vissza kellene vonulnia a NATO-ból, mert ott a többi közt olyan idiótákkal kell bajlódnia, mint Magyarország.

Az USA nem követi Bruce Fein cikkíró tanácsait, és nem visszakozik a szövetségtől. Ha megtenné, a többiekkel legfeljebb seggrepacsit játszhatnánk itt, Európa közepén, tisztelet a kivételnek. A mi hatalmunk nem érti: addig jó, amíg a barátaid üzennek, nem az ellenségeid. Jó volt látni Orbán Viktort a múlt heti uniós csúcson a balközép olasz kormányfővel és a liberális belgával csevegni. Bár ez lenne a meghatározó kép.

Ám a jelek arra mutatnak, pantomimművésszé kell lenniük a külföldi diplomatáknak, hogy egyértelműen értésre adják: nem mehet ez így tovább. Javasoljuk a férfitársaságok, a Bruderschaftok, a Stammtischek nyelvét, mert ezt a hatalom is érti. E tárgykörben magyarul a Pál utcai fiúkat érti mindenki. Van Boka, van Áts Feri és Nemecsek Ernő. És ott van még Geréb is a grundon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.