galéria megtekintése

Gellerek

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 05. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

„Őrült beszéd, őrült beszéd: de van benne rendszer”, ha nem is idézte Poloniust az amerikai külügyi szóvivő, de a szerint minősítette John McCain Orbán Viktorra, illetve Magyarországra vonatkozó szavait. A republikánus szenátor „újfasiszta diktátorozása”, amellyel a hivatalos Washington sem ért egyet, Budapesten persze kiverte a biztosítékot.

A kormány bekérette Goodfriend ügyvivőt, akinek lassan már állandó belépőt adhatna, annyiszor hívja. A demokrata párti adminisztráció képviselőjének meg kellett hallgatnia az ellenzéki szenátort elmarasztaló hivatalos magyar dörgedelmet. Most képzeljük el, amint Szapáry György magyar nagykövetnek (kis túlzással) Vona Gábor miatt kell magyarázkodnia Washingtonban. (Ne, inkább mégse képzeljük el…)

Obama 2008-as kihívója az amerikai politikai élet egyik legismertebb figurája. Ez mentesíti Deutsch Tamást az alól, hogy „Ki a f… az a McCain?” Twitter-kiáltással küldje őt is melegebb éghajlatra. De érdemes tudni: a veterán szenátor hazájában rég kiérdemelte a „maverick” jelzőt. Ez eredetileg a csordától, ménestől elkóborolt rakoncátlan állatra vonatkozik, átvitt értelemben pedig a vonalba nem illeszthető emberre.

 

McCain ismert forrófejűséggel a nyilvánosságba kiáltott, utólag olykor megbánt kiszólásairól. Íme egy: „Tudják,miért olyan ronda Chelsea Clinton? Mert Janet Reno az apja!” Ezzel négy embert sértett vérig, a Fehér Ház három akkori lakója (a Clinton házaspár és lányuk) mellett a nem túl nőies megjelenésű akkori igazságügy-miniszter asszonyt.

A mostani helyzethez illő, „amerikai stílusú” válasz az „újfasisztázásra” nem a hisztérikus túlreagálás lett volna, hanem talán ez, hiszen Amerikában is értik: „Mondjanak el bárminek, csak helyesen írják le a nevemet…” De jellemző a hazai közállapotokra, hogy a kommunikációban minden gellert kap és méretét veszíti: elefánt lesz az egérből, és egér az elefántból.

Ugyanez történt, amikor a kormány kitálalt egy nem túl sikeres német lapinterjú körülményeiről, ezzel felfedve, mit gondolnak róla valójában abban a szerkesztőségben. Amikor vagy negyedszázada az író Fekete Gyula milliós nézettségű tévéműsorban kürtölte, ha nem is világgá, de országgá, hogyan szerkesztette ki egy marginális hetilap, aligha gondolta, hogy ezzel kommunikációs iskolát teremt Budapesten.

Ám a súlyosabb gond a politikai geller. Könnyű nekiugrani McCain bombasztikusra sikeredett megfogalmazásának. Nehezebb szembesülni azzal, hogy valóban mit is gondolnak Magyarországról Washingtonban (és a Lajtától Nyugatra általában). Amikor öt évvel ezelőtt a szenátus külügyi bizottsága meghallgatta az előző amerikai nagykövetet, a Colleen Bellhez hasonlóan politikai kinevezett, ugyanúgy „pénzes” Eleni Tsakopoulos Kounalakis teljesítménye szinte senkit nem érdekelt.

Azóta azonban rengeteg minden történt a világban és Budapesten is. Az ország hírnevét már az alkotmánymódosítások vagy a médiatörvények sem öregbítették, Moszkva nyugati megítélése pedig igen hosszú árnyékot vet rá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.