galéria megtekintése

Gazdátlan gazdák

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 06. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a nyár folyamán lelkesen magyarázta a kormánytól mindig mindent bekajáló közmédiának, hogy Sallai R. Benedek, az LMP – Mezőtúron családi gazdaságot működtető – képviselője teljességgel hiteltelenül bírálja az állami birtokpolitikát, merthogy maga is a földpályázati rendszer nagy nyertese. Időközben nemcsak az derült ki, hogy Sallai – bár sokszor pályázott képviselővé válása előtt – nem nyert semmit (a kormánysajtó természetesen azóta is adós a helyreigazítással), hanem az is, hogy akár radikális lépésekre is kész azzal a földpolitikával szemben, amelynek állítólag a kedvezményezettje.

Ha Fazekas igazat mondott volna, akkor az LMP-s honatya tegnap aligha kormányozza traktorát a Parlament elé, tiltakozásul a készülő újabb földmutyi ellen, hiszen ma már a józanabb fideszesek sem tagadják, hogy a dobra vert birtokok többsége a jelenlegi bérlőkhöz kerül majd. A dolog tétje azonban nagyobb egy újabb hazugságon kapott kormánytag morális tőkéjének maradékánál, sőt talán még a földkérdés kormányzati interpretációjának hitelénél is. Mert azt még csak-csak meg lehetne magyarázni valahogyan, hogy az évek óta tűzön-vízen át államosító, a kéménysepréstől a kukaüritésig mindent csak állami monopóliumként elképzelni tudó (és történelmileg a földprivatizációt állítólag elvből ellenző) kormánypárt szeretné kielégíteni a vidéki felső tízezer szintén történelmi gyökerű földéhségét.

Talán még arra a kérdésre is adható értelmes válasz, hogy ha az adminisztratív intézkedésekkel elértéktelenített energiacégek megvételénél nem számítottak a százmilliárdok, akkor miért kell most nagyságrendileg ugyanekkora bevétel reményében lemondani egyszer és mindenkorra arról a lehetőségről, hogy az állam beleszólhasson a birtokviszonyokba. Az viszont érthetetlen, hogy a magyar földért huszonöt éve élő-haló hazai pártok közül mindez miért csak a legkisebb parlamenti erőnek fáj. Támpontot legfeljebb az kínál, hogy az LMP-ben – bármit lódít is Fazekas Sándor – nincsenek nagygazdák.

 

Ellenben az állami földek java része ma is a jelenlegi jobboldal és az egykori baloldal gazdasági holdudvaránál van, leszámítva néhány külföldi, mindig a megfelelő oldalra tejelő agrárvállalkozót, a Jobbik meg egyre kevésbé látszik ki a Fidesz árnyékából. Fontos kiegészítés, hogy a jobbikos gazda – annak ellenére, hogy a széljobb formáció állítólag nemzeti is meg magyar is –olyasféle élőlény, mint az okapi: állítólag létezik, de ebben még a szemtanúk sem nagyon hisznek.

Tartunk tőle, hogy a mostani akció kevesebb sajtómegjelenést hoz majd az LMP-nek, mint pár hete a migránsnyomkövetők ötlete – abban viszont biztosak vagyunk, hogy a konzekvens földügyi kiállással több szavazatot lehet besöpörni a jobboldali térfélről. A kisbirtokos gazdák politikai értelemben régóta gazdátlanok: talán sok minden megváltozna, ha a regnáló agrárminiszter értő közreműködésével pártra találnának.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.