Traktorral ment a parlamentbe egy képviselő

Egy fellobogózott traktorral állta el átmenetileg a parlamenti pincegarázs bejáratát Sallai R. Benedek LMP-s képviselő hétfő délelőtt. A politikus az állami földek eladása ellen kívánt tiltakozni, az akció az országszerte zajló hasonló demonstrációk sorába illeszkedett.

– Hogy a képviselők is érzékeljenek valamit a forgalomlassításból – Sallai egyik munkatársa így magyarázta az összegyűlt újságíróknak, mit keres a traktor a parlamenti garázsnál. A piros színű, Belarus márkájú erőgépet tréleren hozták a fővárosba, az Árpád hídtól a politika mellett gazdálkodással foglalkozó Sallai R. Benedek maga vezette a járművet, egészen addig, míg a jó előre kivezényelt készenléti rendőrök (akik egyen-napszemüveges civil ruhás rendőrök és egy TEK-esnek látszó Audi terepjáró társaságában várakoztak a helyszínen) meg nem állították.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A pontosan koreografált jelenetben ennél a pontnál zöldbe öltözött LMP-s aktivisták ugrottak elő a traktor háta mögül, és egy hatalmas, a termőföld megvédését ígérő molinóval fölsorakoztak a garázsbejáratnál. A képviselő röviden szót váltott az intézkedő rendőrökkel, majd rögtönzött sajtótájékoztatót tartott. Szerinte a tét nem egyszerűen az, hogy mi lesz az állami termőföldkészlet sorsa – valójában az a kérdés, hogy a rendszerváltástól máig a tizedére fogyott állami vagyon maradékával rendelkezhet-e még a magyar állam, lesz-e lehetősége a későbbi kormányoknak, hogy az alkotmánynak és a törvényeknek megfelelően a közjó érdekében használják fel azt, ami a jog szerint a közösségé.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Sallai úgy fogalmazott: a botrányos földpályázatok legfontosabb célja a mostani magánosítás előkészítése volt, hiszen akik először jutottak földbérletekhez (mint utóbb kiderült, igen sokszor törvénytelenül), azok most akár licit nélkül, az elővásárlási jogukkal élve kaphatják meg az állam földjeit. A politikus emlékeztetett rá: a privatizáció ellen az összes ellenzéki párt és számos civil szervezet tiltakozik, semmiféle társadalmi konszenzus nem övezi a földeladást.

A beszéd után a fényképezőgépek és kamerák előtt hosszasan igazoltatták a rendőrök a képviselőt, jelezve, hogy az akciónak mindenképpen szabálysértési eljárás lesz a következménye.

Magának a demonstrációnak egyébként az volt az üzenete, hogy a parlamenti vitát a földkérdésben folyamatosan elsunnyogó kormánypárti képviselőknek is szembesülniük kell az ellenérzésekkel. A tudatformálás a gyakorlatban leginkább azokat a fekete Škoda Superbekkel érkező állami embereket érte utol, akik – nem tudni, mi okból – csapatostul érkeztek a parlamenti parkolóba. A feltartóztatottak között volt továbbá Oláh Lajos, a DK független parlamenti képviselője is.

Sallai szerint a tiltakozás folytatódik: estére a Kossuth térre várják azokat, akik felemelnék a hangjukat az állam földtelenítése ellen.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.