galéria megtekintése

Fura alakok boltolnak

3 komment


Tamás Gábor

A múlt héten Kósa Lajos fideszes frakcióvezető azzal állt elő, hogy az őszi parlamenti ülésszakon ismét előkerül a vasárnapi munkavégzés ügye, kimondva bár nem, de jól érzékeltetve: az új regula főként a kereskedelemre vonatkozik majd. Az alapcélban hibát találni nehéz.

A több okból is megbukott totális vasárnapi zárva tartási rend után a kereskedelemben dolgozók számára több a munka, de továbbra sem keresnek többet. Jövedelmi biztonságukat, a túlmunkáért járó pluszjuttatásokat méltányos volna szavatolni. Akár jogszabállyal is – és itt kezdődnek a bajok, mert alighanem másról van szó, nem erre indulnak az új ötletek.

Nyilvánvaló, hogy a kormányzat már megint a dokumentumok szerint stratégiai partnernek tekintett multikból akar kipréselni valamit, csakhogy a kezelendő problématömeg gyökerei jóval mélyebbre nyúlnak.

 

Kósa és társai alighanem borzasztóan meglepődnének, ha akár csak néhány hónapig is önerőből kellene megélniük a kereskedelem bugyraiban. Ha szembesülnének például azzal, hogy a kisbolti dolgozó napi két órára szóló szerződéssel nyit ki reggel öt órakor és este tízkor még nincs otthon. Hogy jobb esetben „zakatolórendszerben” alkalmazzák, vagyis egy-két naponta váltótársa van, mert rosszabb változatban néha csak a tulaj áll be helyette időnként pár órára. Mindennek az ára nettó 650-800 forint órabér.

A hivatalos jövedelem és a valódi fizetség közötti különbség elszámolása a Magyarországon jól ismert kreatív könyvelés kérdése csupán. Ám a nagy cégeknél sem sokkal jobb a helyzet – tisztelet a kivételnek. Sok milliárdos forgalmú vállalatok négy és hat órára jelentik be a dolgozók jelentős részét, a többit úgynevezett rugalmas elszámolással, irányított túlmunkaként fizetik ki.

Viszont a vasárnapi 100 százalékos pótlékot a dolgozók itt általában megkapják.

Ebben a helyzetben indul meg az a furcsa kormányzati agytorna, amelyben a hatalom szakszervezetet játszik. Ám a jelek szerint fogalma sincs, hogyan is tegye ezt. Azt tervezi, hogy rákényszerít a kereskedelmi foglalkoztatókra egy olyan újabb terhet, amelyet a jelenlegi bevételi versenyben eleve nehéz lenne kigazdálkodni, de közben az alkalmas munkaerő is egyre fogy.

Dübörgő gazdaságunkból a többszakmás képesített eladó inkább elmegy az olasz tengerpartra pizzériát takarítani, mintsem hogy havi 140 ezerért naponta standoljon, pénzt számoljon, vagy éppen polcot töltögessen fel áruval.

A kereskedelemmel való babrálgatás persze nem a Fidesz-kabinet önálló produkciója. Lassan tíz-tizenöt éve folyik az a csendesen konok harc, amellyel a mindenkori kormány az ágazat vélt vagy valós hasznainak megnyesésére, vagy a hazai termékek patrióta forgalmazására tesz újabb és újabb kísérleteket.

Fura alakok – megvett tisztviselők, politikusok, nyíltan lobbizó „üzletemberek” – tűnnek fel az újabb és újabb javaslatok környékén. Magánzsebekről is szól a harc, van tehát kőkeményen. A mostani ötletelés is ennek része. De ezenkívül semmi egyéb.

A dolgozó eddig sem érdekelt igazán senkit, azután sem fog.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.