galéria megtekintése

Fölső demokrácia

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 10. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

„Keressen vagy alapítson egy pártot, amely ezt tűzi ki zászlajára, nyerjék meg a választásokat és valósítsák meg.” Ezt javasolta nekem egy kommentelő a menekültek befogadásával kapcsolatos múlt heti írásom kapcsán. Kicsit többet olvasott ki a cikkemből, mint ami benne volt, de ez most mindegy, mert a fölvetés a lényegbe vág.

Láttam – és nem lepődtem meg – szombati számunkban a „poligráf” eredményét. Ha a Nol aktív olvasóinak 43 százaléka egyetért Orbán Viktorral abban, hogy „be kell reteszelni Magyarország ajtaját”, akkor képzelhetik, hogy a teljes lakosság körében mekkora többség ért ebben egyet vele. Az a nagy büdös igazság, hogy Magyarországon nincs és nem alapítható olyan párt, mely választásokat nyerhetne méltányos és emberséges menekültpolitikával. Akkor pedig hogyan szorgalmazhat ilyet egy demokrata?

Esetleg fölhagyhatna a demokratasággal, és azonosulhatna a korai Thomas Mann álláspontjával (mellyel a későbbi már annyira nem értett egyet), miszerint a demokrácia nem jelent egyebet, mint „a többség erőszakos uralmát a kisebbség fölött, tehát a valószínűleg ostobákét a valószínűleg okosabbak fölött”. Ha ez a válasz nem tetszik, van-e másik?

 

A hétfői Fórumban közölt kis levél segített megvilágítani ezt a kérdést. Kőszeg Ferenc arra emlékeztet, hogy 1999-ben, amikor európai országok Szlovákiával bezárólag kvótákat ajánlottak fel, hogy hány embert vesznek át a szörnyen túlzsúfolt albániai és macedóniai menekülttáborokból, Orbán kormánya a közös teherviselésből semmit nem vállalt. És ezzel nyilván népszerűbb álláspontot képviselt, mint azok, akik vállaltak. Ha mindenki így tett volna, akkor a teljes teher azokra a sokkal kisebb teherviselő képességű országokra hárul, melyeknek nem volt választási lehetőségük, mert zúdultak hozzájuk a közvetlen életveszélyből az emberek asszonyostul, gyerekestül, mint az áradat.

Globális problémák vannak, globális választások nincsenek. Azért olyan a Föld állapota, amilyen, azért olyan a menekültek és a túlnyomó többségüket viselő szegény országok helyzete, amilyen. A menekültek nem szavazhatnak sehol arról, mi legyen velük, és a szegény országok sem arról, hogyan oszoljanak meg a terhek.

Mi lenne, ha országos szintű gondokban megyei többségek döntenének? Mondjuk, jön az árvíz. A fölsőbb megye úgy dönt, ahogy neki a legjobb és legbiztonságosabb. Az alsó megyehatár felé eső oldalán megbontja a gátat, az áradat az alsó megyére zúdul. Ez az a lehetőség, amit nem szabad a megyei szuverenitás körében hagyni, mert annak szörnyű következményei lennének.

Pontosan így van ez egy szinttel följebb. A menekültpolitikát az EU-ban sem szabad a tagállami szuverenitás körében hagyni, mert annak szörnyű következményei lennének. Brüsszelben közvetlenül megválasztott képviselők és szabadon választott kormányok képviselői döntenek. Az idegengyűlölők és az embertelen menekültpolitika hívei ott egyelőre kisebbségben vannak. Remélhetőleg maradnak is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.