galéria megtekintése

Flórián marad

13 komment


Megyesi Gusztáv

Hogyan lehetséges az, kérdi egy blogger, hogy valaki csak húszéves korára képes elvégezni a nyolc általánost, ám nem sokkal utána már az ELTE Jogtudományi Karán tanul politológiát, sőt, ő maga is ad órákat az egyetemen, ahogyan azt korábbi önéletrajzában állította?

A kérdés abból az apropóból született, hogy – amint arról a Népszabadság is beszámolt a héten – júliusban hosszú hallgatás után újra nyilvánosság elé lép Farkas Flórián, a miniszterelnök romaügyi tanácsadója, s mindjárt egy nemzetközi konferencián tart előadást a hazai cigányság elmúlt öt esztendőben elért felemelkedéséről.

Egyes vélemények szerint már az a tény önmagában, hogy Farkas Flórián egyáltalán még a posztján van, s ha már ott van, meghunyászkodás helyett Magyarországot képviselve még előadást is tart a saját nem létező eredményeiről, kultúrbotrány.

 

Holott, ha úgy vesszük, ­Farkas Flórián gyors iskolai ­karrierjében nincs semmi különös. A ­mexikói Carlos Santamaría például kilencévesen lett a Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetem hallgatója kémia szakon, miután már ötéves korában kívülről fújta és értette is a periódusos rendszert. A brit ­Esther Okadét tízévesen vették fel az egyetemre, mégpedig százszázalékos felvételi eredménnyel, ő már négyévesen folyékonyan olvasott, és megoldott minden matematikai feladatot. Egy amerikai fiú, Thomas Cavalin tizenhét évesen dolgozik a NASA-nak, miután hétévesen már trigonometriát tanult, 11 éves korára diplomát szerzett, négy évre rá pedig a Los Angeles-i Egyetem matematika szakát is elvégezte.

Látható tehát, hogy nem Farkas Flóriáné az egyedüli példa, amikor valaki korát meghazudtoló gyorsasággal végzi el általános iskolái után az egyetemet, ráadásul esetünkben többszörösen hátrányos helyzetű miniszterelnöki tanácsadóról van szó. Ámbár a közvélemény s főleg a cigányság egyre nagyobb hányadának értékelése szerint míg az említett gyermek zsenik a tudományban emelkednek ki a többiek közül, Farkas Flórián tudása egészen más természetű. Mit tudhat ez az ­ember, kérdik most már kormányzati körökben is, hogy a miniszterelnök ennyire ragaszkodik hozzá?

A kérdés nemzeti jelentőségű. Eleddig ugyanis az volt a helyzet, hogy bármilyen, a miniszterelnököt érintő disznóság, csalás, korrupció derült ki a sajtó és az ellenzék jóvoltából, annak ­semmiféle következménye nem lett, e pillanatban nincs az az Orbán Viktor által elkövethető bűn, amit a rendőrség vagy az ügyészség is annak tartana. Ha viszont a miniszterelnök törvényen felül álló személy, ­akkor semmitől és senkitől sem kell tartania, főleg nem Farkas Flóriántól. Aki többszörösen büntetett előéletű képviselőként ül a Parlamentben, s akiről éppen a miniszterelnök miniszterei indítanak rendre vizsgálatot súlyos közpénzek eltüntetése miatt, s ígérik meg neki szó szerint, mint Lázár miniszter, hogy a türelemnek vége, megy hamarosan a lecsóba.

De nem. Amiből csak egyetlen dolog következhet: Farkas ­Flórián tudása Orbán Viktorról misztikus természetű, túl van a racionalitáson, s olyan tulajdonságokra és cselekedetekre irányulhat, melyek isteni természetűek: ismeri a Szent Grál lelőhelyét, vagy a tükröspusztai bekötőúton személyesen a Megváltó jött vele szembe, ekképpen földi halandók számára felfoghatatlanok, így nem is tartoznak rájuk. Mindebből következően amikor már annyira fel lesz zárkózva a magyarországi cigányság, hogy azt se tudja, mit csináljon jó dolgában, Farkas Flórián még mindig a posztján lesz, csak addigra már katedrája is lesz hozzá az egyetemen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.