galéria megtekintése

Flipper, csocsó, biliárd – betiltani!

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 28. számában
jelent meg.

Bodolai László
Népszabadság

Miközben még most sem tudjuk hivatalosan, miért tiltották ki az adóhatóság elnökét az Egyesült Államokból, a szervezet túlbuzgó hivatalnokai megtalálták a legpontosabb csapásirányt az adózási fegyelem megszilárdítása érdekében: addig vegzálták az Európában is egyedülálló flippermúzeumot, amíg az a hatósági fenyegetettségre való tekintettel kénytelen lehúzni a redőnyt. A határozatok pontosan nem kerültek nyilvánosságra, de Pálfi Balázs múzeumgazda posztjából azért nyomon lehet követni a történteket:

M. Schmidt János / Népszabadság

„A Flippermúzeum megnyitása után már másnap megjelent a NAV Szerencsejáték Felügyelet fedett ellenőrzést végezve, és mint később a jegyzőkönyvekből megtudtuk, arra tettek javaslatot, hogy az összes gépet el kell szállítani a helyszínről, mert szerintük a szerencsejáték-törvényt olyan mértékben sérti az intézmény, hogy csak ez lehet a megoldás. Pár héten belül ezt az intézkedést még kétszer megismételték.”

 
M. Schmidt János / Népszabadság

A közleményből azt is megtudjuk, hogy jelenleg bírósági szakban van az ügy, de a múzeum fenntartói nem számítanak kedvező döntésre. Akárhogy is gondolkodom, nem fér a fejembe, miként sértheti meg egy szegény flipperasztal a szerencsejátékokra vonatkozó jogszabályokat. Lehet, hogy az új generációs adóellenőrök nem az átkosban szocializálódtak, hiszen abban az időben az akkori szigorú jogszabályok mellett is üzemelhetett a legutolsó falusi kocsmában is egy nyugatról több lépcsőn át idesodródott rozzant automata.

A flipperrel mindent lehetett nyerni, csak pénzt nem.

Már az is szerencseszámba ment, ha nem nyelte el a bedobott kétforintost. A flipper ugyanis ügyességi játék, mint a biliárd, a rex vagy a csocsó. Ezeket a játékokat az köti össze, hogy valamilyen golyót kell eltalálni megfelelő erővel és megfelelő szögben. Csak a flippernél ez elektronikus karok segítségével, na meg egy kis asztalrángatással történik, bár azokat, akik túl hevesen rángatnak, letiltja a rendszer. És persze digitálisan számolja a flipper a pontokat (a régebbi darabok még pörgő számkártyákkal), közben csörömpöl, zenél, csilingel, beszól, gratulál, attól függően, hogy melyik flipper milyen történetre épül. Nekem kamaszkoromban az amerikai rajzfilmfigurás (Speedy Gonzales, Gyalog kakukk) tematikájú játék volt a kedvencem, amely visszaadhatatlanul óbégatta, hogy „arríba, arríba, big big”, de a modernebb Star Wars és a Terminátor készülékek is mély nyomokat hagytak bennem.

Szerdán demonstráltak is a múzeumért
Szerdán demonstráltak is a múzeumért
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A szerkezetek általában öt golyót adnak az érme bedobása után, és kizárólag szabad játékot, újabb köröket lehet nyerni velük, vagy továbbjutást. Nem tudom, melyik tényállás alapozza meg a Szerencsejáték Felügyelet intézkedését, de hajlamos vagyok azt hinni, hogy a csilingelő zenebona és a pörgő számsorok zavarhatták meg a derék ellenőröket, mert ezek a jelenségek némi hasonlóságot mutatnak a betiltott félkarú rablók és azok utódai által produkált hang- és fényhatásokhoz. Amennyiben nem, akkor ez vélhetően előre vetíti a csocsó és társai szerencsejáték-alapú megadóztatását.

És talán meg sem állnak a Gazdálkodj okosan!-ig, hiszen ott már pénz is mozog,

igaz, játékpénz, de arról is lehet pillanatok alatt adóhatósági állásfoglalást hozni.

De lehet, hogy egyszerűen csak az áll a háttérben, hogy a flipper klasszikus amerikai életérzést sugároz, imperialista, tengerentúli angolszász gyökerei közismertek, és a NAV így akar bosszút állni a pimasz nagyhatalmon a főnök asszony kitiltásáért.

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.