galéria megtekintése

Engedetlenek

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 09. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Találkoztam a következő politikai generációval. A jelenetsor egyszerre idézte a kollektivista időket és a Horthy-rendszert. Fiatal aktivisták ültek a vádlottak padján, akiket a jog „eljárás alá vont személyeknek” nevez.

A Város Mindenkié csoport tagjai tavaly novemberben egy kilakoltatást igyekeztek meggátolni úgy, hogy a háromgyerekes anya ajtaja előtt elállták az utat. Szívós István László, Misetics Bálint, Füzessi Károly és Pósfai Zsuzsanna most szerény büntetést kapott ezért, egyikük 10 ezer forintot lesz kénytelen fizetni (mert a polgári engedetlenségi akció előtt biciklivel szabálysértést követett el), a többieket figyelmeztetésben részesítette a bíró.

Ő látványos alapossággal és tisztességgel hozta meg jelképesnek tekinthető ítéletét. Az ügy centrumában az a kérdés állt, hogy szabad-e a rendőröket akadályozni a munkavégzésben. Nem szabad, mondja a jog, ha valaki ezt teszi, az a társadalomra nézve veszélyes. A törvény azt írja elő a polgárnak, hogy mindenben és mindig engedelmeskedjen a hatalom nevében fellépő közegnek. Ez is ismerős. Ha a rendőr régi március 15-éken úgy döntött, hogy túl nagy a kokárda, amit a delikvens viselt, egyszerűen levetette.

 

A Város Mindenkié emelkedetten közelíti meg a szegénykérdést. Iskolázott szervezői szót értenek a hajléktalanokkal, a hatalomnak pedig csak a rendszerszerű embertelenségeire fókuszálnak. Most például elvi megfontolásból mentek bíróságra, ahol elmondták, az állampolgári engedelmességnél magasabb szintű erkölcsi parancs, hogy cselekedjenek az elhelyezés nélküli, pár nappal a kilakoltatási moratórium előtt elhatározott, tehát szándékoltan rosszindulatú kilakoltatás ellen.

Veszélyes-e a társadalomra, amit tettek? E kérdést szerették volna ők maguk a jogi szűrőn átpréselni, de a szakvizsga előtt álló bírónő átlátott a szitán, s nem hagyta magát elcsalni odáig, ahol már arról lett volna szó, hogy az állam mennyiben köteles helytállni polgárai lakhatásáért. A valóságban semennyire, de ezt deklarálják is. Látjuk ezt abból, ahogy a szegény sorsú emberek üldöztetése zajlik. A hajléktalanügyek tele vannak jó szándékú önkormányzati és állami hivatalnokokkal, lelkiismeretes végrehajtókkal, a kilakoltatásokat jogszerűen és udvariasan levezénylő rendőrökkel és szabálysértési előadókkal, felkészült bírósági szakemberekkel – dettó, mint a szocializmusban.

Ott is mindenki olyan rendes tudott lenni munkaidőben. Csak éppen az veszett el, aki bajban volt. Most is ez van. Misetics Bálinték, akikről még remélhetőleg sok jót fogunk hallani, ez ellen a hazug rendszer ellen küzdenek. Nem arra hajtanak, hogy bekerüljenek a tévébe, és nem is azért mennek bíróságra, hogy megússzák a büntetést. Tisztelem őket. De azt is látom, hogy minden generációnak újra kell mindent építenie. Bőven lesz dolguk, mert a szegényvilágban sokkal rosszabb a helyzet, mint harminc-negyven évvel ezelőtt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.