galéria megtekintése

Jogi dádá az engedetleneknek

2 komment


Rab László

– Nem a pénzbírság volt a tét – mondta a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a jogerős végzés ismertetése után Misetics Bálint, azon fiatal aktivisták egyike, akik ellen egy tavalyi kőbányai kilakoltatás miatt indítottak szabálysértési eljárást.

A szabálysértő fiatalok a testükkel állták el a végrehajtó útját, amikor egy háromgyerekes anyát utcára tettek. A rendőrök kényszert alkalmazva szereztek érvényt a törvénynek, az ellenszegülőket följelentették.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A Város Mindenkié csoport akciójában részt vevő fiatalok ügyében egy fiatal bírónő, Nagy Szabina bírósági titkár járt el, aki végül enyhítette a rendőrségi határozatokban rutinszerűen "kiszórt" pénzbírságok összegét, a végzés szerint csak Szívós István Lászlót bírságolták tízezer forintra jogszerű intézkedés elleni ellenszegülése miatt, Misetics Bálintot, Füzessi Károlyt és Pósfai Zsuzsannát figyelmeztették. A bíróság "rosszallását fejezte ki" amiatt, hogy 2014. november 24-én az "eljárás alá vont személyek" összekapaszkodva és a bejárati ajtó elé ülve igyekeztek megakadályozni – egy héttel a téli kilakoltatási moratórium előtt –, hogy Petrohai Melindát és három gyermekét egy 35 ezer forintos tartozás halmozódása miatt az önkormányzat szélnek eressze. (Végül persze ez történt, riportunk az esetről itt olvasható – a Szerk.)

 

A Maglódi úton történtek miatt a rendőrök által megbírságolt fiatalok bírósághoz fordultak, és azzal érveltek, tettük nem volt veszélyes a társadalomra. – Azért akadályoztam a kilakoltatást – mondta Szívós István László, a Károli Gáspár Református Egyetem történelem–némettanár szakos hallgatója –, mert

nem helyes, hogy a legszegényebbeket még lejjebb nyomják. A lakhatás biztosítása az állam feladata, de most egyes emberek nemkívánatosak az államban.

Misetics Bálint sem ismerte el a szabálysértést, mint mondta, azért nem engedelmeskedett a rendőri felszólításnak, mert ezt tartotta erkölcsös cselekedetnek. – Az elhelyezés nélküli kilakoltatás ellen tiltakoztunk, méltatlan volna a bíróságtól és tőlünk, ha a konkrét ügy részleteiről vitatkoznánk, amit tettünk, nem tipikus bűneset, nélkülözi az egyéni érdeket, a polgári engedetlenség hagyományaihoz kapcsolódik, bennünket pedig a törvényesség és a jogállamiság iránti elkötelezettség vezérelt. Amikor elálltuk a végrehajtó útját, a szabálysértési törvénynél magasabb szintű erkölcsi szabályokat és az ország nemzetközi szintű vállalásait vettük alapul. Ez nem lehet veszélyes a társadalomra.

Így vitték el az engedetlenek egyikét, Misetics Bálintot a rendőrök
Így vitték el az engedetlenek egyikét, Misetics Bálintot a rendőrök
Veres Viktor / Népszabadság

Pelle Andrea, aki az ellenszegülőket védte, arról beszélt, hogy ügyfelei egy embertelen, bár bizonyos nézőpontból törvényes eljárás végrehajtását akadályozták. Egy konkrét család jogsérelme miatt léptek fel, az engedetlenség esetében a szabványosított szankció – a pénzbírság – eltúlzott, elég a figyelmeztetés.

Ezután hirdette ki a parányi tárgyalóteremben a végzést a bírónő, aki számításba vette a makulátlan múltat, meg a korábbi szabálysértéseket is. Nagy Szabina az indoklásban arról beszélt, hogy a jogellenesség a büntethetőség és a társadalmi veszélyesség alapja, a fiataloknak kötelességük lett volna a rendőri felszólításra önként elhagyni a helyszínt. A bíróság – mely kissé szokatlan módon jegyzőkönyvezte a nyilvános tárgyaláson megjelent újságírók adatait is – nem vállalkozott arra, hogy mélyebben értelmezze a társadalmi veszélyesség kérdését. Miként azt sem lehetett firtatni – mert az "nem volt része az eljárásnak" –, hogy a készenléti rendőrség Maglódi úti bevetése mekkora költséggel járt csak azon az egy novemberi napon. A doktoriját a jóléti államról és a segélyezésről a Közép-európai Egyetemen író Misetics Bálint föltette a kérdést a tanúként meghallgatott rendőrtisztnek, de nem kapott rá választ.

Petrohai Melinda semmit nem tehetett (a felvétel a 2014 novemberi kilakoltatáskor készült)
Petrohai Melinda semmit nem tehetett (a felvétel a 2014. novemberi kilakoltatáskor készült)
Veres Viktor / Népszabadság

– Szerettük volna, ha a bíróság a nem túl érdekes, általunk sem vitatott konkrét történések helyett a jog eszközeivel állapította volna meg, mennyire veszélyes a társadalomra az, hogy kiálltunk egy szegény család mellett. Egy ilyen döntésnek más lett volna az üzenete, mint annak, hogy figyelmeztetnek vagy megbüntetnek valakit. Nem azért jöttünk a bíróságra, hogy végül megússzuk a pénzbírságot.

Jobb dolga volt a feljelentőnek

Nem volt ott a tárgyaláson, aki miatt történt az egész, s végül az ő hívására vonultak ki a rendőrök. Domokos Ágnes bírósági végrehajtó novemberben nem kívánta kommentálni azt, hogy mi miért történik a Maglódi út 5.-ben (ami tavaly a 70. kilakoltatás volt Kőbányán), most pedig azért nem tudott tanúskodni, mert szabadságát tölti, és "nem tartózkodik Budapest közelében".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.