galéria megtekintése

Emlékeztető

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 19. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Az archívum nem felejt. Németh Zsolt, a Fidesz akkori első számú külpolitikusa 2007. május 9-én a Népszabadság Fórum rovatában lelkendezett, milyen jó, hogy „a moszkvai különalkukra... Brüsszelben és Washingtonban már rég felfigyeltek”, s nem engedték, hogy Gyurcsány és Kóka „sutyiban bizniszeljen” az energiabiztonságra hivatkozva Moszkvával. És milyen rossz az a hazának, hogy „a magyar kormánynak sikerült Moszkva-barátként feltűnnie akkor, amikor a koszovói válság, az észtországi emlékmű esete, Grúzia és Ukrajna helyzete, a rakétavédelem ügye és az orosz emberi jogi helyzet kiélezte a vitát NATO-szövetségeseink többsége és Moszkva között”.

És hol volt még Ukrajna akkori „helyzete” a maihoz, a Krím megszállásához és a kelet-ukrajnai orosz agresszióhoz képest! Németh Zsolt akkor arra biztatott: „Ne legyünk szemérmesek: baj van a moszkvai gazdaságfilozófiával és demokráciafelfogással.” És arra biztatta a kormányt, hogy tegye bátran szóvá (ahogy Orbán Viktor is tette) „az orosz média függetlensége vagy a civil társadalom szabadsága megnyirbálásának” eseteit, mert ettől még nem kell lemondani a mindkét fél számára kedvező lehetőségek kihasználásáról.

A szörnyeteg Dzserzsinszkijt példaképként éltető, a KGB hagyományait és módszereit őrző Putyin 2006-os magyarországi látogatása előtt a legjelentősebb és leghitelesebb emberi jogi szervezetek, az Amnesty International, a Magyar Helsinki Bizottság, a TASZ, a NE-KI, a Roma Polgárjogi Alapítvány és az Eötvös Károly Közpolitikai Kht. vezetői, Kőszeg Ferenc, Majtényi László stb. stb. levelet írtak Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnöknek, hogy járjon közbe a súlyos veszélyeknek és jogsértéseknek kitett oroszországi emberi jogi aktivisták érdekében, és tegye világossá, hogy „a magyar társadalom mélységes rosszallással követi nyomon a demokratikus jogok szűkítését” Oroszországban, „és szolidáris azokkal a bátor emberekkel, akik, mint elődeik harminc évvel ezelőtt, ismét kiállnak az ember jogaiért és szabadságáért”. Emlékeztettek rá, hogy az emberi jogi aktivistákat hazaáruló kémeknek minősítik, és a civil szervezeteket szoros állami felügyelet alá helyezik.

 

Ennek a szolidaritásnak semmilyen jelét nem adta, viszont a szívélyes és magánemberi gesztusokkal is élt a vendéglátás során az akkori miniszterelnök, kinek pártja most Orbánt (teljes joggal) az európai közösség elárulásával vádolja. „Medgyessy érdeme, és Gyurcsány jól kamatoztatta, hogy Magyarország elsőként használta ki ezt az új orosz esélyt. Lehetővé téve Moszkvának, hogy Budapest által bizonyíthasson: hasznos ő a kibővült Európának is. Ez volt Putyin külpolitikai szándéka. S mivel teljesülhetett, az orosz elnök nagyvonalú ajánlatokat és gesztusokat hozott. Tudatában van annak is, hogy ezzel Gyurcsány újraválasztási kampányát erősíti Orbánéval szemben.” „Gyurcsány ráérzett az orosz mentalitás egyik kulcselemére: ha tiszteled, ő szeretni fog.” Ezeket a sorokat pedig akkori kollégánk, Füzes Oszkár írta lapunkban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.