galéria megtekintése

Elrabolt Európa

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 17. számában
jelent meg.

Tamás Pál
Népszabadság

Most egy időre, talán néhány hónapra feladhatjuk érdektelen vitáinkat a görög kormányok s leginkább a jelenlegi, az ellenálló vagy legalábbis az ellenállást megkísérlő görög kormány bűneiről, irracionalitásáról meg a lusta európai Délről. S azt a fárasztó játékot is, amelyben minden hazai középszintű pénzügyér nyilatkozott már, és elmagyarázta, hogy szerinte mi lenne a kívánatos és optimális a világgazdaságban e helyzetben.

A magyar progresszívok görög kormány elleni érzelmei persze érthetők. A magyar perspektívájú komoly és független világgazdasági elemzés megszűnt. De az itteni haladáspártiak különben is irtóznak minden Brüsszellel szembeni ellenállástól, próbálkozzon azzal bárki és bármilyen megfontolásból. Ilyesmi már a tagsági tárgyalások kezdetétől tilos volt még gondolatban is, hátha kilesik, és megmakacsolják magukat, majd az utolsó pillanatban kihagynak bennünket. Most persze már nem erről volt szó. Inkább abban reménykedtünk, hogy ha a brüsszelieknek vagy a németeknek sikerül megrendszabályozni az athéni renitenseket, akkor előbb-utóbb kedvet kapnak ahhoz is, hogy rendet csinálnak Budapesten. Ez az álom azután a forgalomban levő görög képeket rendesen eltorzította.

Pedig közben jobban oda lehetett volna figyelni az „európai” hadrendre is. Szinte semmit sem dugtak el szándékosan. S végül is több dolog azonnal kiderült.

 

Először is, hogy az európai szociáldemokráciának most, mint annyiszor a legfrissebb válságok idején, semmi eredeti nem jutott eszébe. A radikális baloldal nem egy szélsőséges szárny más irányok kiegészítőjeként, hanem az egyetlen, e pillanatban járni és lélegezni képes európai baloldal. Ezért kénytelen volt átvenni a balközép funkcióit is, még ha e pályán egyelőre ügyetlenkedik, csetlik-botlik is. A szocdemek most is elszántan hallgattak, vagy a hitelező pénzügyminisztériumok, esetleg nagybankok érdekeit jelenítették meg példás eredetiséggel.

Másodszor, a közös európai identitások címkéi mögött az eltérő kulturális minták (helyiek, nemzetiek vagy kultúrköriek), ha nem is érintetlenül, de megmaradtak. Ha fontos dolgokban ezekre nem figyelnek, a nemzetek fölötti döntéshozók önmagukat tévesztik meg.

Marabu

Harmadszor. A megegyezéskeresésnek gyorsan kialakultak a rítusai: éjjeli ülések, nagy, még nagyobb és legnagyobb elszántságok felmutatása a kompromisszumra, nem átléphető s később mégiscsak átlépett legutolsó határok vagy vörös vonalak. Egyébként önmagában ebben semmi fenyegető vagy elkeserítő nem lenne. Végül is így szokás tárgyalni. Legfeljebb az egész előadást kísérő furcsa fél- vagy majdnem nyilvánosság teszi ezt rítussá, de a brüsszeli–berlini–frankfurti oldal bizonyára úgy hiszi: választóik – vagy inkább újságíróik – előtt mindez elengedhetetlen a legitimitásukhoz. Az európai bürokráciáknak végül is bizonyítaniuk kellene, hogy kompromisszumképesek, míg a másik oldal nem az. (Vagyis „azok beleragadtak saját nemzeti populizmusukba”.) De hát a másik oldal címkézése része a tárgyalási stratégiának. Ez a politikai stílus bizonyára visszacsorog majd a nemzetállami szintekre is.

Negyedszer. Ebben az alapvetően politikai s nem banktechnikai vitában az erősebb brüsszeli–berlini oldal nyilvánvalóan élt az információ-visszatartás és a manipuláció eszközeivel. Így például a népszavazás előtt talán két nappal derült csak ki, hogy a valutaalap már egy április végi vagy májusi elemzésében lehetségesnek, sőt talán elkerülhetetlennek tartotta a görög adósságok egy részének elengedését. Az európaiak – érdekes lenne utánajárni, hogyan – hónapokig visszafogatták ezt az ötletet, és amikor az mégis megjelent a görög oldalon, balpopulista amatörizmusként bélyegezték meg.

Egyébként a francia Thomas Piketty, ama talán legdivatosabb elméleti közgazdász még június végén, tehát a referendum előtt, a hamburgi Zeitben nyilvánosan Merkel tanácsadóihoz fordult. Lyukas memóriájúaknak nevezte őket, mert elfelejtik, hogy az ötvenes években a német talpra állást óriási kölcsönök elengedésével támogatták az amerikaiak. Elszántságuk nélkül nem lett volna német gazdasági csoda. Akadtak rögtön, akik pedig elmagyarázták, hogy a szorgos németek ezt akkor megérdemelték, a léha görögök azonban most aligha.

Mint minden ötletet, Pikettyét is lehet vitatni, de nem ártana áttekinteni, hogy kinek mikor hogyan engedtek a visszafizetéseknél. A 90-es években a korábbi lengyel adósságok egy részét a nyugati hitelezők azzal engedték el, hogy a Szolidaritás sok millió tagja hősiesen küzdött a rendszerrel (ami persze így, egyetlen mondattal nem is volt igaz), hát akkor most hálából engedjünk egy kicsit, ne zúzzuk szét azt a kis fogyasztásukat. S még jól emlékszünk a magyar álmokra, amikor az NDK-sok kiengedéséért utólag mi is szerettünk volna visszafizetési könnyítéseket kapni. Sajnáltuk, hogy Antall ezt nem kérte legalább.

Ötödször. Végül ebben a vitában változni kezdett a valamikor kikezdhetetlennek tűnő szövetség az európai progresszív elit és az európai hivatalnokok között. A nemzeti konzervatívok nem szerették Brüsszelt, a ballib középosztály azonban sokszor kifejezetten rajongott érte. Az eurobürokratákat szidni stílustalanságnak számított. A görög történet ezt a kapcsolatot megbontotta. Alig akadt a divatos szellemi baloldalnak kultikus alakja, aki ne határolódott volna most el az „európai oldaltól” (Zizek, Galbraith, Joseph Stiglitz, Krugman, Judith Butler, Wallerstein, Badiou, Balibar, Chantal Mouffe, Saskia Sassen, Tariq Ali, hogy csak néhányat említsünk). Nagyon sokan, nagyon mérvadó emberek (hirtelen?) érezni kezdtek valamilyen árkot maguk és a mostani európai projekt között. Nem állítanánk, hogy végérvényesen megfordult a szél, de a vitorla most átcsapott.

Valószínűleg a jelenlegi Európa projekt szükségszerűen válságról válságra bukdácsol: minőség csak konfliktusokból születik. De a görög történet valószínűleg sok szempontból egyidejű, párhuzamos fordulópont. Biztos, hogy az a nemzetállamok újraszerveződései vagy az európai (német) hegemónia kialakulása szempontjából. A szolidaritás külső és belső köreinek átrendeződése és a frissebb történelmi emlékezet működése szempontjából feltétlenül.

A görögök jó kétszáz éve felkeltek a Porta ellen, és a törökökkel szemben az akkori európai értelmiség jó része melléjük állt. E mozgalom szellemi hátterét akkor filhellenizmusnak nevezték, s valamilyen összeurópai nyilvánosság egyik első megjelenésének számított. Mulatságos lenne, ha az eurobürokratákkal szembeni szolidaritás valamilyen filhellenizmus alakjában válna most ismét európai identitások alapjává.

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.
A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.