galéria megtekintése

Életfogytig

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 21. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Nemigen akarják itthon megérteni, mit üzent Strasbourg, amikor a ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztést embertelen büntetésnek minősítette.

Pedig a bíróság egyértelműen fogalmazott: az elítéltnek tudnia kell, hogy milyen magatartási szabályokat kell betartania, ha valaha ki akar jutni a börtönből. Meg azt is kimondták, hogy „minden fogvatartottnak biztosítani kell a rehabilitáció lehetőségét és a szabadulásra való esélyt”.

A kormány szerint a szabadulás reményét a köztársasági elnök kegyelmezési jogköre is megadja, legfeljebb külön törvényben szabályoznák, miként kell az államfőnek eljárnia. A tényleges életfogytig viszont marad – hangoztatta korábban a kormányfő is, aki felháborítónak minősítette a strasbourgi verdiktet.

 

Amúgy Orbán Viktor szerint a halálbüntetés szintén „megérne egy misét”, így kész szerencse, hogy a kivégzést nemzetközi egyezmények tiltják.

Azt, hogy az elnöki kegyelem mint jelent, Répássy Róbert igazságügyi államtitkár sajátos példával illusztrálta: egy végstádiumban lévő rákos betegnek az államfő „egy hosszú börtönbüntetés után megengedi, hogy szabadlábon haljon meg”.

Tényleg ez lenne a szabadulás Strasbourgban megfogalmazott esélye?

Nem. Ott egészen mást mondtak. Azt, hogy a börtönbüntetés célja – a retorzió mellett – az elítélt reszocializációja, társadalomba való visszavezetése is. Tehát a legaljasabb gazember esetében sem lehet kizárni, hogy a rács mögött töltött évtizedek alatt a személyisége megváltozik, és nem jelent már veszélyt a társadalomra.

Arról pedig a bíróság döntsön, érdemessé vált-e arra, hogy visszanyerje a szabadságát. Mellesleg a damaszkuszi utat egy rablógyilkos éppen úgy megjárhatja, mint politikusok sora.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.