galéria megtekintése

Éhe a szónak

Magyarországon gyermek ma szinte nem éhezhet, mert naponta négyszer kapnak enni az állam pénzén – mondta Orbán Viktor a parlamentben. Ő is tudja, hogy éhezhet gyerek, és éhezik is – de tény az is, hogy 2010-ben 28 milliárd forintot fordítottak gyermekétkeztetésre, 2015-ben pedig 72 milliárdot fognak, szeptember 1-jétől pedig 375 ezer gyermek kap ingyen enni.

A gyermekéhezés olyan ügy, amely mellett egyenesen kötelező lenne „nemzeti minimumot” kialakítani. Úgy persze nem lehet, ha mindkét fél a másik oldal politikai pocskondiázására használja a témát, miközben ők maguk – és a közvélemény is – kevés érdemi ismerettel rendelkeznek a baj tényleges dimenzióiról. Riporterként tudom, hogy ez alig megközelíthető, homályos hátsó fertálya a társadalomnak. Az erről szóló őszinte és nyílt kérdezés mások privát szférájába való kéretlen beavatkozásnak minősül – talán még büntetendő is. Nem illik például megkérdezni, hogy ahol hétvégén, szünetben, hó végén éhezik a gyerek, ott éhezik-e a szülő is? Hogy szo­kás-e reggelizni a családban, vagy a szülő maga sem eszik korán reggel, éhgyomorral engedi el a gyermekét, azért kell már az első szünetben tízórait adni neki. Hogy mit vásárolnak hónap elején és mit huszadika után? Hogy van-e ott élelmiszer- vagy pénzuzsora, és a fizetés, szociális járandóság mekkora részét fordítják törlesztésre?

A gyermekéhezés szempontjából nagyon lényeges, hogy főznek-e otthon, vagy hétvégén inkább pénzt adnak a nagyobb gyermeknek, hogy vegyen belőle, amit akar. A hétvége és a szünidő hogyan illeszkedik bele a család napirendjébe? Lehet, hogy a gyermek, aki egész héten nincs otthon, hétvégén, amikor szokatlan módon nem megy el, zavarja a szülőket?

 

Már az sem normális, hogy több mint 300 ezer gyermeknek kell ingyen ételt adni. A gyermekéhezés több, mint egyszerű jövedelemhiány: életmód és életvezetés kérdése is. Lehetne beszélni arról, hogy föl kellene eleveníteni az önellátás, a kerti zöldség- és gyümölcstermelés évszázados gyakorlatait, ha a modern piacgazdaság nem képes a mainál jobb életet nyújtani emberek sokaságának. A másik oldalon ott a borzasztó stílus: az egészséges táplálkozást úgy akarják terjeszteni, hogy erőből nyomják le a gyerek torkán az ízetlen menzakosztot.

Veszélyes őszintén beszélni a szülőknek arról, hogyan élnek, mert tudják, előfordulhat, hogy a gyámhatóság fogja, és állami gondozásba viszi a gyermekeket. A családsegítő, a védőnő, a szociális munkás nem meri elmondani, mit lát, mert mindenki attól fél, gyakran nem ok nélkül, hogy az érdeklődők nem a rászorulókon akarnak segíteni, hanem a főnökét támadnák, vagy kipellengéreznék a települését.

Van éhező gyerek – de nem tudjuk, hány. Minőségi vagy mennyiségi hiányt szenvednek? Állandóan vagy időszakosan? Mégsem a kenyérnek, hanem az őszinte szónak az éhe mardos legjobban. Vajha mégis lenne a gyermekéhezésről politikától mentes tárgyalás, és olyan nemzeti minimum, amilyet az ezt szolgáló mozgalom ötletgazdái elképzeltek!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.