galéria megtekintése

Vitáznak a tények Orbánnal

Szociológiai felmérések, tanulmányok, szakértők sora cáfolja Orbán Viktornak azt a hétfői kijelentését, amely szerint Magyarországon a gyermekek 90 százaléka – szülei anyagi helyzete miatt – nem éhezhet.

Magyarország ma egy olyan egyedülálló európai ország, ahol a gyermekek 90 százaléka óvodás korától, azaz hároméves korától naponta négyszer az állam pénzén enni kap, „tehát nem éhezhet”, függetlenül a szülei anyagi helyzetétől – így fogalmazott hétfőn a parlamentben Orbán Viktor. A kormányfő állítását erősen árnyalja a gyermekéhezés ellen küzdő Nemzeti Minimum nevű kezdeményezés, amelynek szakértői anyagában az szerepel, hogy legalább negyvenezer gyermek él hazánkban, akinek naponta nem jut elég étel.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy idén tavasszal – Falus András akadémikus javaslatára – az MTA közgyűlése úgy döntött, elkülönített számlát hoz létre, és felajánlások gyűjtésébe kezd a gyermekéhezés enyhítésére. Az erről szóló előterjesztést az MTA közgyűlése nagy többséggel támogatta. Ferge Zsuzsa szocio­lógus felszólalásában hangsúlyozta: a szegényebb sorsú gyerekek sokszor már születésük előtt éheznek, és például a magzati agy fejlődését komoly mértékben hátráltatja a kismama rossz táplálkozása és a nélkülözés miatti tartós stressz.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság/archív

 

Bemutatták az MTA és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös tanulmányát is, amely arra jutott, hogy idehaza 30-50 ezer gyermek éhezik mindennap. Marozsán Csilla, a tanulmány egyik készítője úgy nyilatkozott: kétszázezerre becsülik azon kiskorúak számát, akik időszakosan nem jutnak elegendő élelemhez, azaz kríziséhezők. Ez azt jelenti, hogy nem folyamatos az éhségállapot, hanem vannak bizonyos időszakok, amikor ez inkább megjelenhet – például a nyári szünetben, vagy akár a hónap végén, amikor a családnak már nincs pénze élelmiszerre.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke a minap a Tárki adatait idézte: 2010-ben a három- és többgyerekes családok 21 százaléka élt a szegénységi küszöb alatt, ez az arány 2012-re 41, 2014-re pedig 50 százalékra nőtt.

A gyermekek ötöde sem kap ingyen enni

A Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke, Király Gábor lapunk kérdésére úgy fogalmazott: ma Magyarországon mintegy kétmillió – 0–18 éves – gyermek él, vagyis ha a miniszterelnök pontos számokat említett volna, akkor is lenne 200 ezer gyermek, aki éhezhet. A helyzet azonban szerinte ennél biztosan sokkal rosszabb, mert jelenleg nem kap ingyen enni a gyermekek kilencven százaléka, erre ugyanis csupán 375 ezren jogosultak. Nem mellékes, emelte ki Király Gábor, hogy közülük sem kap mindenki naponta négyszer enni, sokuknak jó, ha egyszer jut meleg étel.

Az alapítványi elnök szerint árnyalja a képet az is, hogy az önkormányzatok csak pályázat révén teremthetik elő azt az összeget, amelyből azokon a napokon biztosíthatják az ételt a rászoruló gyermekeknek, amikor a szünetekben nincs iskola vagy óvoda. (B. A.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.