galéria megtekintése

Disznók és ludak

2 komment


Tamás Gábor

A baromfiágazat szakmai szervezete kevéssé meglepő módon azt követeli, hogy csökkentsék a szárnyasfélék általános forgalmi adóját is. A disznóhúsoké ugyanis két lépcsőben 27-ről 5 százalékra húzódott le. Ez már látszik a boltokban is. Csakhogy az emberek nem tudnak többet költeni élelmiszerre, mint eddig, így ha ráállnak a disznóhúsra, egyben ott kell hagyniuk a pulton a csirkét vagy a pulykát.

Van, aki 15-20 százalékos visszaesést lát ezen a fronton, a pesszimistábbak 30-40 percentet emlegetnek. Ez bizony egy gazdaságpolitikai döntés miatt beragadt készleteket takar, amit a későbbiekben vagy beakcióz a baromfiszállító (versenyre kelve az ötszázalékos sertéshús-konkurenciával), vagy bedarálja olcsó töltelékbe, mert ez a termék so­káig el nem tartható.

A kialakult viszonyokat a szárnyastartók negatív diszkriminációként, piactorzításként élik meg. Mögöttük ezen azonos elbírálást követelő csendes háborúban immár ott vannak szövetségesként az elmúlt hónapokban ezer bajt megélt tejesek és még egy sor egyéb ágazat is, például a szintén importprésben nyögő hazai konzerv- és hűtőipar, a halasok, a zöldség-gyümölcs szektor, amelyek mind azzal kritizálják a kormányzati áfaszelek­ciót, hogy az ő termékeik zöme is alapélelmiszer, mégis kihagyják őket a jóból. Ráadásul a legális vállalkozókat az ő köreikben is öli a feketekereskedelem.

 

Mintha az ő nyelvükön beszélne Nagy István földművelésügyi államtitkár is, amikor azt mondja: „folyamatban van az ágazatban korábban 30 százalék körülire becsült feketegazdaság eltűnése, amit nyomon lehet követni egyebek mellett a tenyészállatok, valamint a vágóállatok számának növekedésében is". Csakhogy ő kizárólag a sertésekről szólt. A többi ágazat „helyzetét vizsgálja a kormányzat". Varga Mihály gazdasági miniszter meg elővesz egy adóbefizetési kimutatást, és azt mondja, az élelmiszer-forgalom áfája ennyire meg ennyire van tervezve. Bizony magasra. Fehéredés más ágazatokban tehát elnapolva. Inkább beszedjük a legális cégektől, amit csak lehet. Mégpedig 27 százalékon, nem 5-ön.

De azt alighanem Varga is tudja, hogy amit az élelmiszerszektorban az áfa babrálgatásával a kormányzat csinál, az a mostani formájában nagyon veszedelmes. Pénzügyi megközelítésben a baromfis vagy a tejtermelő ugyanazt a takarmányárat, energia-, munkabér- és logisztikai költséget kénytelen kigazdálkodni, mint az áfacsökkentéssel valóban kényelmesebb piaci pozícióba helyezett sertéstartó. Jó adag bátorsággal talán le lehetne írni végre, mi is számít mifelénk alapvető („nép"-) élelmiszernek, aztán egy rövid rendelettel, részletes melléklettel hozni ezek forgalmiadó-tételeiről egy mérséklő határozatot. De ilyenre ne várjunk. Lobbik, előszobázó, ilyen-olyan ágazati befektetők igazítják manapság az efféle intézkedéseket. Most a disznósok vannak nyerésben. A helyzet talán változhat. Például, ha Mészáros Lőrinc, kérges tenyerű felcsúti gazdálkodó a sertésről átáll a baromfitartásra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.