galéria megtekintése

Disznófuttatás

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 22. számában
jelent meg.


Tamás Gábor
Népszabadság

Mókás helyzet az, amikor egy állítólag felelős politikus nyilvánosan szembesül olyan tényekkel, melyek saját – illetve a kormányzat – korábbi döntését nem támasztják alá. Ott áll például Rogán Antal az újságírók előtt, és azzal indokolja a húspiacon belüli áfaszelektációt (vagyis azt a tényt, hogy a tömegfogyasztásban miért csak a disznóhús forgalmi adója csökken öt százalékra), hogy a keményen dolgozó kisember ebből fogyasztja a legtöbbet. Aztán valaki visszaszól, hogy a hivatalos statisztika szerint ez nem igaz, mert csirkéből és más baromfiból jóval több fogy per fő, per év, per nap, per satöbbi. Ilyenkor következik a meghökkentő hebegés-habogás, az „én más adatokról tudok” és az a fájdalmas tekintet, amelyből süt, hogy ugyan mi a fenének kellett nekem egyáltalán ebben az ügyben kinyitnom a számat.

A kormány döntése alapján 2016. január elsejétől öt százalékra csökken a sertéstőkehús áfája. A lépés önmagában üdvözlendő, hiszen az élelmiszer-gazdaság egyik legkevésbé átlátható szeletét próbálja kifehéríteni. Most persze megy a számháború, hogy ennek tíz-, húsz- vagy akár százmilliárdos költségvetési kihatása lesz-e, de ez majdnem mindegy. A lényeg ugyanis az, hogy az adóteher csökkentésével az állam kicsalogassa az eddig feketében utazókat is a nyilvános forgalomba. Derüljön ki például, hány disznó röfög manapság a hazai ólakban.

Eddig van rendben a dolog. Ám a legálisan dolgozó baromfisok teljes joggal teszik fel a kérdést: az ő ágazatukban vajon miért nem akar hasonlóan rövid úton rendet tenni a kormányzat? Hiszen a megkülönböztetés önmagában is versenyhátránnyal jár, ráadásul a házuk táján ugyanúgy sündörgő feketézők továbbra is a markukba röhögnek.

 

A kormányzat adópolitikája mind számszaki, mind morális szempontból nehezen követhető. Miközben egykulcsos a személyi jövedelemadó, különadók sora nehezíti a vállalkozásokat, a magas áfa szinte kergeti a csalásba a cégeket. A másik oldalon ugyanakkor ott a fogyasztó, aki tényleg ellenőrzött minőségű, legális árut szeretne kapni, mégpedig a lehető legolcsóbban. A magyar vásárlók döntő része keveset keres, ezért olyan terméket vesz le a polcról, amelyet még meg tud fizetni. E termékek körét – nevezzük őket alapvető élelmiszereknek – minden kereskedő pontosan ismeri. Kezdve a kenyérnél, krumplinál, tejnél, eljutva a már ehető, de még megfizethető készítményekig, mondjuk a párizsiig. Szinte minden szakember egyetért abban, hogy ennek a jól leírható termékkörnek az egyszeri és drasztikus áfacsökkentése nagyobb társadalmi hasznot hozna, mint félmillió pénztárgép. Ettől tényleg tisztulna az üzletek világa. Ráadásul a tényleg egyszerű kisemberek is végre egyszer valóban jobban járnának, hiszen az általuk leginkább vásárolt termékek lennének olcsóbbak.

Ehelyett megy a huncutkodás meg a nyekegés arról, hogy miből is eszünk legtöbbet, miközben a feketébe hajló rendszer változatlanul zakatol tovább.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.