galéria megtekintése

Defektes megoldás

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 08. számában
jelent meg.


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

Képzeljünk el egy kátyút. Olyasfélét, mint amilyenből tucatnyi található a lakásunkhoz vezető úton, és kismillió szerte az országban. Ezeknek az eltüntetése a közutak kezelőinek a feladata lenne, ám ennek meglehetősen nagy döccenőkkel próbálnak eleget tenni. Időnkét feltűnnek, öt lyukból befoltoznak hármat, a másik kettőt meghagyják, hátha nem tűnik fel. És az a baj, hogy eleinte tényleg nem, csak amikor az autó belenyekken. Hozhatnának viszont egy törvényt, amellyel megváltoztatják a kátyúk definícióját. Onnan kezdve csak a kétméteres széles és minimum egy méter mély szakadékok minősülnek kátyúnak. Hopp, egy mozdulattal eltűnt az összes gödör az ország útjairól, azzal a néhánnyal, amely még az új leírásnak is megfelel, elbánnak már könnyedén.

Gondoljunk a korrupcióra! Még a kátyúknál is gyakoribb. Addig, amíg egy jogszabály nem tisztázza, hogy korrupció alatt egyedül a kétmilliárd forintnál nagyobb összegű kenőpénzt szabad érteni, azt is csak akkor, ha konyakszínű borjúbőr táskában adják át, kizárólag ötezerforintos címletekben. A többi adománynak minősül, családi támogatásnak, jótékonyságnak, kölcsönnek. Annak mintájára, ahogyan a kaszinópiac átjátszása vagy a dohány-nagykereskedelem megszerzése már most sem része a fogalomnak.

Volt ott konyakszínű borjúbőr táska vagy nem? Nesztek skandinávok, ilyen az, amikor egy országban nincs korrupció! Mindez egyáltalán nem számítana abszurdnak egy olyan helyen, ahol pontosan így tüntetik el a szegénységet. Korábban számon tartottak hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket, attól függően, hogy a család rossz anyagi feltételei, illetve a szülők iskolázottságának hiánya milyen mértékű (bizonyított) tanulási nehézségeket okoz. Erre a meghatározásra komplett szociális-oktatási segítő rendszer épült, amely nemcsak arra volt alkalmas, hogy a támogatást a rászorulók helyzetükkel arányosan kapják meg, de ezeknek az egyébként mindenkire érvényes kritériumoknak az alkalmazásával pontosan nyomon lehetett követni a roma gyerekek iskolai szegregációját is.

 

Na, ez lehetett vele a baj. Meg az, hogy túl sokan tartoztak ezekbe a halmazokba. Az jött ki, hogy rengeteg itt a szegény. Ami eleve nem néz ki jól az egész világ által irigyelt magyar gazdasági csodáról tartott sajtótájékoztatók hátterében, de ennél még nagyobb gond, hogy tisztességes körülmények között a szegényekkel kezdeni kell valamit.

De nem ezzel, hanem a definícióval próbálkoztak. Átírták a jogszabályt, és lám, volt hátrányos helyzet, nincs hátrányos helyzet. Az új meghatározásba már alig illik valaki. Felszámolták a szegénységet, ahogy korábban a munkanélküliséget a közmunkások és a külföldön dolgozók sanda statisztikáival. Ezt a problémát is megoldották. Papírjuk van róla. Más kérdés, hogy az érintett gyerekekhez, mivel már nem hátrányos helyzetűek, a segítség sem jut el. A nélkülözés, mint a kátyú, mégis ott tátong, bármerre járunk.

Nem érdekes, minden remek. Végül is csak egy ország kapott defektet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.