galéria megtekintése

Cinkosok

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 14. számában
jelent meg.


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

Nemrég levetette magát egy középkorú nő az egyik budapesti bevásárlóközpont harmadik emeletéről. Az interneten kószáló hírekben azt olvashattuk, hogy korábbi bántalmazás jelei is látszottak rajta, a pénztárcája pedig tele volt gyerekfotókkal, feltehetően az unokái képeivel. Akkor miért? Miért menekülnek nők végső elkeseredésükben a halálba?

A legtöbbször azért, mert nem kapnak segítséget. Szintén mostanában történt: rárontott volt élettársára egy férfi, majd ledobta közös kisbabájukat az emeletről. Kiderült, hogy már korábban is fenyegetett a gyerek megölésével. A rendőrség zaklatás miatt el is fogta a gyilkosság előtt pár héttel. Az előzetes letartóztatásból mégis kiengedte a bíróság. Hány nőnek és gyereknek kell meghalnia ahhoz, hogy komolyan vegye a családon belüli erőszak ügyét a mindenkori kormány és az igazságszolgáltatás?

Miért engedik az áldozatok közelébe a már igazoltan veszélyes bűnelkövetőket? Ismerjük a borzasztó statisztikákat, hány nőt és hány gyereket gyilkol meg az élettársa, a családtagja, az apja vagy a volt férje. Minden hétre jut ilyen eset. Arról nincs adat, hány nő választja a halált,mert a hatóságok, bíróságok nem védték meg a bántalmazóval szemben. Arról sincs adat, hogy a folyamatos bántalmazásnak, erőszaknak kitett nők, gyerekek milyen betegségeket cipelnek magukkal. Legtöbbjük megroppan idegileg, tönkremegy fizikailag.

 

Ha a hatósághoz fordulnak, vagy nem hisznek nekik, vagy nem veszik komolyan őket. Az élet számukra kínszenvedés: a félelem, a szégyen és a fájdalom háromszögében. Az állam feladata lenne, hogy megvédje azt, akit bántanak. Nincs válasz arra, hogy miért nem ratifikálja az Országgyűlés az isztambuli egyezményt, amely hatékony eszközöket biztosít a családon/párkapcsolaton belüli erőszak megfékezésére. Nem kell már semmit kitalálni, felfedezni, leírni. Minden ott van az egyezményben.

A dokumentumot hosszú nemzetközi egyeztetés után, a legjobb gyakorlatokat, kutatási eredményeket feldolgozva hozta létre az Európa Tanács. Nekünk mégsem kell. Pedig már az ENSZ nőjogi bizottsága is felfigyelt rá, hogy Magyarországon mennyire drámai a helyzet. Ezért két éve 60 pontnyi ajánlást fogalmazott meg a döntéshozók számára a nők elleni erőszak visszaszorításának, hátrányos megkülönböztetésének ügyében. Hiába. A becslések szerint az isztambuli egyezmény végrehajtásához hétmilliárd forintra van szükség. Nem lélegeztetőgépben számolok.

Még csak nem is stadionban. Hanem a legértelmetlenebb kiadásban. A bántalmazott nők megvédéséhez szükséges összeg a tizede sincs annak,mint ami a közmédiában állami propagandára elmegy. Ahogy a jobboldal főideológusa fogalmazott egy tévévitában a bankadó bejelentett csökkentésével kapcsolatban: politikai döntés, mire költ egy kormány. Ha valamit akar, talál fedezetet rá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.