galéria megtekintése

Cikkünk nyomán - Milyen idők...

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 24. számában
jelent meg.

Népszabadság

Vári György Kormányzsidók című cikkének (október 16.) a stílusa meglehetősen elüt az újságban megszokott, nyugodt hangvételű írásokétól, a kissé gusztustalan személyeskedésről nem is beszélve. Van benne néhány pontatlan idézet is.

A szerző igen szelektíven válogat Feldmájer Péter úrnak a Magyar Időkben megjelent nyilatkozatából. Kifelejti azt a részt, ahol az interjúalany azt mondja, hogy a muszlim bevándorlással tulajdonképpen importálódik a közel-keleti probléma, a zsidó–arab ellentét. A mostani jeruzsálemi történések nem a megbékélés irányába mutatnak, tehát lehetséges, hogy a zsidó közösségek a muszlim bevándorlás révén nagyobb veszélynek lesznek kitéve Európában, mint eddig.

Azt viszont elfelejti megemlíteni, hogy Feldmájer úr felhívja a figyelmet az emberiességre, arra, hogy természetesen az uniónak is kötelessége betartani a jogi és az erkölcsi szabályokat, elsősorban azt, hogy aki éhezik, annak enni, aki fázik, annak meleg ruhát kell adni.

 

A szerző, feltételezésem szerint, azért vádolja Feldmájer urat a kormányhoz való dörgölődzéssel, mert a Magyar Időkben jelent meg a véleménye. Szerintem a társadalom, azon belül az újságírói társadalom a felelős azért, hogy 25 évvel a rendszerváltás után ilyen szekértáborok alakultak ki, amelyeken nincs átjárás. Ebből a szempontból először önvizsgálatot kellene tartania a szerzőnek, hogy mennyire járult hozzá a helyzet kialakulásához ilyen stílusú cikkekkel.

Ábrahám Zoltán

Nem az a bajom, hogy Feldmájer Péter egyetért a kormánnyal, hanem az, amiben egyetért velük. Abban a bő másfél évtizedben, amíg zsidó közösségi vezető volt, lett volna rá lehetősége, hogy megmutassa, milyen távol áll tőle a pártos egyoldalúság. Megszólalhatott volna például, amikor vezetőtársa, Zoltai Gusztáv arról csevegett Hunvald Györggyel, hogyan lehetne az utóbbi ügyeit az igazságszolgáltatásnál „elsikálni”. Ezt elmulasztotta. Minden hatalom és befolyás nélküli, kiszolgáltatott emberek ellenében azonban nem volt rest nyilvánosan a Fidesz oldalára állni. Biztos az én hibám, ha nem tudom kellőképpen értékelni az efféle „tárgyilagosságot”.

Vári György

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.