galéria megtekintése

Blöff

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 09. számában
jelent meg.


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

A 9 osztályos általános iskola terve kivételesen akár jó ötlet is lehetne. Tulajdonképpen az első jó ötlet az oktatásban 2010 óta, de a bennünk eluralkodó érzés mégis a szűnni nem akaró döbbenet: hogyan lehet ennyire koncepciótlanul kormányozni? Hogyan lehet egy nagy és nehezen mozduló rendszert, amely közvetlenül gyerekek millióinak életét, közvetve pedig az egész ország jövőjét meghatározza, ennyire felelőtlenül rángatni ide-oda? Miért érzik ezek az emberek azt, hogy joguk van mások életével ötletszerűen játszani?

Az oktatásban négy éve zajlik a permanens átalakítás. A tartalomtól a működtetői struktúráig, az értékektől a követendő módszerekig minden a feje tetejére állt, és nemcsak az „elmúlt nyolc év” alapvetően liberális programjához, de már a nyolcvanas években elindult reformokhoz képest is. Ha egy pillanatra el is tekintünk az Orbán-kormány intézkedéseinek megítélésétől, tehát nem abból indulunk ki, hogy azok mennyire károsak, szabadság-, minőség- és gyerekellenesek, hanem pusztán a felfordulás mértékét és az ehhez való kényszerű alkalmazkodás nagyságát nézzük, akkor is arra jutunk, hogy a szünet nélküli átalakításba mára belefáradt az összes szereplő.

A reform irányától függetlenül is elege van mindenkinek az újabb és újabb javaslatból, hivatalból, törvényből, lehetetlen határidőből, végiggondolatlanságból, többletmunkából. Hát még, ha egyre többen érzik, hogy az egész koncepcióval (a totális központosítással, a tanszabadság felszámolásával, a mobilitás korlátozásával) baj van. A 9 osztályos iskola ötletével önmagában nincs, de teljesen ellentétes mindazzal, amit a kormány 2010 óta az oktatásban művel. Épített egy barátságtalan és kényelmetlen kaszárnyaépületet, aztán négyévnyi por- és malterszag után azt mondja: bontsunk vissza, kezdjük elölről, legyen a kőfal inkább üvegből, a pincéből csináljunk tetőteraszt.

 

Ezt így nem lehet csinálni. Feltehetően, nem is fogják. Az a legvalószínűbb, hogy megint csak bedobtak valamit, ami olyan, mintha kormányoznának, hátha akkor tudnak két olyan sajtótájékoztatót tartani, ahol nem a korrupciós ügyekről kell beszélni. Megeshet, hogy már ők is látják: a kiüresített szakképzésbe kényszerített gyerekeket tényleg munkanélküliségre ítélik. Akkor legyen az általános 9 osztályos, mert erről hallottak valamit, mindegy, mennyire illeszthető a rendszer többi részéhez, amit éppen ők alakítottak át úgy, hogy abban még azok a pozitívumok se tudjanak megjelenni, amit a 9 osztályos szerkezet elvileg kínál.

Hiszen annak lényege, hogy tovább tarthat az alapkészségek elsajátítása. Az, amit ők szorítottak vissza a NAT túlszabályozásával, az iskolai terhelés értelmetlen növelésével, a magyar iskola összes rossz és máshol évtizedek óta meghaladott szemléletének megerősítésével. Ebből nem hiányzik még egy év. Amire jó lenne, annak az írmagját is kiirtották. Ezt kiabálja minden szakértő négy éve. A hangjuk nem jutott el a magabiztos kapitányig. Biztos elnyomta a gépház zaja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.