galéria megtekintése

Bízd a közpénzt a tolvajra

Nemrégiben a Közép-békési Centrumhoz (KBC) tartozó nyolc város – köztük Békéscsaba, Gyula, Békés, Sarkad és Vésztő – kénytelen volt egy nonprofit gazdasági társaságot létrehozni, miután az EU nagymértékben csökkentette az egy-egy fejlesztésre elszámolható közvetett költségeket. A jövőben – azt hiszem, helyesen – nem használható fel a projektmenedzsmentre és a műszaki ellenőri feladatokra a teljes költségvetés közel 25 százaléka, hanem ennek csak az ötöde. Ezért a KBC-hez tartozó viharsarki városok olyan társaságot hívtak életre, amely a jövőben a projektmenedzsment feladatait ellátva segíti a beruházások megvalósítását. Ez logikus lépés.

Az azonban nem, hogy ennek az új gazdasági társaságnak a felügyelőbizottságába a gyulai képviselő-testület fideszes többsége a Városbarátok támogatásával betámogatta Mokán István sarkadi fideszes polgármestert. Akit ez év áprilisában költségvetési csalás miatt jogerősen elítélt a Gyulai Törvényszék. (Amint erről a Népszabadság is beszámolt.)

A sarkadi fideszes polgármester vele egy háztartásban élő élettársának utalt ki jogtalanul lakásfenntartási támogatást hosszú időn keresztül. Megítélésem szerint közfeladatot ellátó, a közéletben részt ­vevő politikus, egy település veze­tője annál nagyobb hibát aligha követhet el, mint hogy helyzetét kihasználva belenyúl a közösbe, s a közpénzt magára, hozzátartozóira fordítja.

 

Jogtalanul. Ezzel erkölcsileg, emberileg és politikailag is alkalmatlanná teszi magát a közmegbízatásra. Ennek egyetlen következménye lehet(ne): a polgármesteri címről való lemondás. Ám ezt Mokán – „jó" fideszes szokás szerint – nem tette meg. Ami talán ennél is szomorúbb, hogy a hajdúvá­rosi hagyományaira oly büszke Sarkad képviselő-testületének egyetlen tagja sem szólította fel erre. A közpénzből fenntartott, de Mokán polgármester által rövid pórázon tartott helyi lap és televízió minderről nem is számolt be.

Erre a visszás helyzetre, a költségvetési csalás miatt ­jogerősen ­elítélt és milliós pénzbírságra büntetett politikus, valamint az újabb közmegbízatása között feszülő ellentétre hívtam fel a figyelmet a december elején tartott gyulai rendkívüli testületi ülésen. Megoldásként jeleztem: öt másik polgármester ugorhat be a helyére.

Az ülést vezető Alt Norbert alpolgármester válaszában ­elmondta, hogy minden ember hibázhat, ezért „nem kell akasztását és megkövezését követelni". Nem követeltem. Csak azt kértem, hogy új közfunkciót ne adjunk egy erkölcsileg bukott embernek.

Másrészt Mokán István nem véletlenül hibázott egyszer, hanem folytatólagosan meglopta a közt. Hogy ennek ellenére a gyulai fideszes képviselők mégis megszavazták felügyelőbizott­sági tagnak, szomorú és botrányos, de már nem meglepő. Ám az, hogy a mindig „ami a jó városnak" szlogennel operáló Gyulai Városbarátok asszisztáltak ehhez, önmagáért beszél...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.