galéria megtekintése

Bár csehül állnánk!

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 29. számában
jelent meg.


Nagy N. Péter
Népszabadság

Angliában rengeteg közért van, ahol mindent csak lengyelül írnak ki, és az árukészlet is döntően onnan való. Van rá elég lengyel vevő. A románoktól és a bolgároktól most rettentek meg a szigetországban, hogy az év elejétől szabadon mehetnek. Annyian nem érkeztek, mint amennyire tartottak tőlük, de azért sokan. A szerbek és a horvátok évtizedek óta sok-sok százezerszámra mennek Nyugat-Európába dolgozni, élni, ahogy most már mi is.

Michal Cizek / AFP

Van azonban egy nemzet Közép-Európában, amely nem megy sehova. Cseh kivándorlásról nem hallottunk soha. (Szlovákról sem, de most szeretnék a csehekre figyelni.) A csehek maradnak otthon. Miért mennének? Miközben ugyanannyian vannak, mint mi, éppen egymillióval több ember dolgozik náluk. Otthon. Nem négymillió, mint itt, hanem öt. Ők nem számolják hozzá a külföldön dolgozókat, mint a KSH, de ha megtennék, sem változna a helyzet. Jellemzően otthon maradnak, mert tehetik: 2013 végén 68,3 százalékra emelkedett a foglalkoztatottak aránya Csehországban. Ez 1998 óta a legjobb szám, illetve helyzet, de az eddigi is nyugat-európai szintű volt. Ez az egymillióval több ember átlag húsz százalékkal többet keres, mint ha Magyarországon volna munkahelye. Pedig huszonöt éve körülbelül ugyanonnan indultunk. Nekik az akkori középtávol-, nekünk a közelmúltunk volt ígéretesebb. Ma az OECD temérdek összehasonlító táblázata közül nincs (nem találtam) olyat, amelyiken jobban állnánk, mint ők.

 

Mi a jóistent csinálnak? – bár a kérdés az esetükben csámpás, mert Európa leginkább ateista nemzetéről van szó. Másként fogalmazva: racionálisak. Így már talán léptünk egyet a megoldás felé. A helyzet bosszantó: Csehországban jelenleg mintegy 300 ezer szakképzett munkaerő hiányzik, állítja a cseh Ipari és Közlekedési Szövetség. A kormányzati becslések szerint 150 ezer. Azzal azonban mindenki egyetért, hogy a fokozódó munkaerőhiány komoly probléma.

2009 eleje óta először 400 ezer alá esett a munkanélküliek száma 2013 novembere és ez év januárja között – közölte a magyar KSH. Lényegében ugyanakkor cseh társszerve azt jelentette, hogy náluk január végén 629 274 volt a munkanélküli. Harmadával több, mint itt, miközben ott egymillióval többen dolgoznak? Valamelyik szám nem becsületes. A nyugat-európai cseh kolóniák hiánya arra vall, hogy nem az övék.

A külföldi tőke pedig egyre nagyobb mértékben és sokkal nagyobb mennyiségben megy Csehországba, mint ide. Logikus. Nem üzennek hadat senkinek, viszont van okuk rá, hogy szkeptikusak legyenek a világ iránt. Egy a világháború első pillanataiban a nácik által lerohant ország, amelyet azután a Nyugat odaadott a szovjeteknek, okkal tartózkodó a világ hatalmaival szemben. Érthető, ha most például nem kíván NATO-katonát az országba. De nem vívnak önmaguk érdekei ellen szabadságharcot.

Ettől tán nem függetlenül, a saját szegényeik ellen sem. A szociális kiadásaik 2007 és 2013 között 17,9 százalékkal nőttek, miközben a mieink több mint 11 százalékkal csökkentek. Pedig a válságot a GDP ott is megszenvedte, bár nem annyira, mint nálunk. Már megint: vér nélkül nyerik a forradalmat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.