galéria megtekintése

Bányászjárás ma

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 30. számában
jelent meg.


Szőcs Levente
Népszabadság

Emberiesség elleni bűnök miatt vád alá helyezték a romániai rendszerváltás utáni ideiglenes kormány egykori vezetőit. Negyedszázad kellett hozzá, hogy egy ügyész leírja: másokkal együtt Ion Iliescu egykori államelnök és Petre Roman volt kormányfő döntött a Zsil-völgyi bányászok Bukarestbe hívásáról és az ellenzék egy hónapos tüntetéssorozatának vérbe fojtásáról.

A bányászok a román fővárosban feldúlták az ellenzéki pártok és újságok székházát, az értelmiséginek nézett járókelőket agyba-főbe verték. Az atrocitások hivatalosan négy ember halálához vezettek, a sérültek száma ezres nagyságrendű volt. Ennek ellenére a felelősöket a mai napig nem állították bíróság elé. Erre csak azután nyílt esély, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kimondta, hogy Bukarest köteles igazságot szolgáltatni az emberiesség elleni bűncselekmények ügyében, függetlenül attól, mennyi idő telt el azok óta. Korábban a román ügyészség azzal zárta le vádemelés nélkül a vizsgálatokat, hogy az 1990-es ellenzéki megmozdulások résztvevői egyénként, nem pedig egy csoport tagjaként sérültek vagy haltak meg, vagyis esetükben legfeljebb „egyszerű” gyilkosságról lehet szó, ami viszont elévült.

A bányászjárás ügyében újrainduló vizsgálatok láttán joggal tevődik fel a kérdés: az 1990. márciusi marosvásárhelyi magyarellenes atrocitások áldozatait nem illeti meg ugyanúgy jóvátétel? Kincses Előd, az akkori események egyik főszereplője, ismert ügyvéd szerint a válasz egyértelmű igen: a jóvátételre nemcsak igény, de esély is van, hiszen a két eseménysor között sok a hasonlóság. Mi több, véleménye szerint Marosvásárhelyre csak azért nem vonultak be az egyébként úton lévő bányászok, mert már nem volt szükség rájuk.

 

Viszont látni kell azt is, hogy a bányászjárás ügyében is csupán külső kényszer hatására lendültek mozgásba a román igazságszolgáltatás malmai. Ehhez pedig szükség volt néhány makacs áldozatra és a romániai Helsinki Bizottság kitartására is, hiszen elsőre még az EJEB számára sem volt egyértelmű – szükség volt a Nagykamara döntésére is –, hogy az áldozatokat ennyi év után is megilleti a jóvátétel. Amitől egyébként még messze vagyunk.

Egy elmarasztaló ítélet intés lenne a ma nagyjainak: nem létezik örökös mentesség, de egyelőre csak az biztos, hogy ezekről a dolgokról beszélni kell. Hogy mennyire kell, azt jól mutatja egy minapi kínos incidens. Az egyik román hírtelevízió jó képességű és általában felkészült fiatal riporterét letiltotta a csatorna, miután az 1990-es ellenzéki tüntetések egyik vezéregyéniségétől „bemelegítésként” azt találta kérdezni, hogy szemtanúja volt-e az akkori eseményeknek. Mert hogy soha nem találkozott a nevével. A bányászjárás és a Fekete Március perére már csak azért is szükség van, mert felkeltheti a fiatalok érdeklődését a közelmúlt iránt. Mert csak így érthetik meg, hogy például Marosvásárhelyen nem pusztán a vegyi kombinát miatt nehezen elviselhető a légkör.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.