galéria megtekintése

Találkozás az elnökkel

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 06. számában
jelent meg.

Stirling György

Érdeklődéssel olvastam lapjukban Kőműves Anita Washingtonból keltezett tudósítását, amelyben arról ír, hogy az utóbbi években biztonsági okokból mennyire megszigorították a Fehér Ház látogatási rendjét. Azelőtt bizonyos napokon a turisták akadálytalanul megnézhették az elnöki rezidencia hivatalos helyiségeit és termeit (mindig kivétel volt persze az elnök dolgozószobája, az Oval Office), de 2001. szeptember 11. és több más veszélyhelyzet óta többszörösen ellenőrzik azokat, akiket a titkosszolgálat az elnöki szentély közelébe enged. Még a kerítés megközelítése is tilos.

Ezeket olvasva eszembe jutottak azok az idők, amikor nyílt napokon bárki könnyen bejuthatott az elnöki iroda közvetlen közelébe, sőt kivételes esetekben még annak ajtaja is megnyílt szerencsésebb földi halandók előtt. Hadd mondjak el egy ilyen esetet.

1984 novemberében választotta újra Amerika népe Ronald Reagant, aki a következő év februárjában kezdte meg második elnöki ciklusát. Az amerikai magyar politikai emigráció vezetői ebből az alkalomból ajándékot készítettek elő az elnök számára: Makk Imre festőművész megfestette Reagan egész alakos portréját, s annak átadására hosszas egyeztetés után, március végére kaptunk időpontot.

 

Kellemes kora tavaszi idő volt, amikor március 29-én, pénteken délelőtt a tizenhárom tagú küldöttség tagjai – az amerikai magyar emigráció képviselői, egyesületi és egyházi vezetők – összegyűltünk a Fehér Ház egyik kisebb fogadótermében. Velünk volt természetesen a festmény alkotója, akinek műve egyelőre lepellel letakarva a sarokban várt sorsára. Telt az idő, és az elnöki titkárság egyik tagja elnézést kért, hogy külföldi delegáció tárgyal az elnöknél, ezért a késés.

Egyszerre nyílt az ajtó, és maga Reagan állt a küszöbön. Kiderült, hogy az Oval Office-ba ebből a teremből is van bejárás, és az elnök a maga közvetlen módján jelezte, hogy már van ideje számunkra. Barátságos gesztussal üdvözölt bennünket és befelé invitált. És a következő pillanatban már mind bent voltunk a filmekről ismert elnöki szentélyben, s közben a képet is felkaptuk, hogy a szoba közepén tegyük közszemlére. (A titkosszolgálat nagyon idegesnek tűnt, mert ez nem így volt a programban, de Reagan ezzel nem törődött.)

A festőművész néhány szóval bemutatta a portrét, ami szemmel láthatólag megnyerte Reagan tetszését. Emlékszem, annyit mondott, hogy Nancy ugyan szigorú kritikus, de ő is meg lesz elégedve a képpel, aminek bizonyára jó helyet fog találni. Ezzel meg is történt a hivatalos átadás, közben a Fehér Ház fényképésze megcsinálta a kötelező fotókat, még pár udvarias köszönő szó és kézfogás után a sürgő-forgó titkárok már a kijárati ajtó felé tereltek bennünket. Kifelé mentünk már a kapun, amikor egyikünk megjegyezte: – No ezt elmesélhetjük az unokáinknak, mert ilyen csak egyszer adódik az ember életében!

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.