galéria megtekintése

Washington mutatja magát

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 13. számában
jelent meg.


Kőműves Anita
Népszabadság

A hét végén kinyíltak a washingtoni cseresznyevirágok, ami nemcsak a helyieket, hanem turisták tömegeit is vonzza. Ők pedig még egy helyre biztosan ellátogatnak, még akkor is, ha csak néhány napra érkeztek: a Fehér Házhoz. „Kötelező” megálló mindenkinek az elnök lakóhelye, ahol először ámuldoznak egy sort azon, hogy milyen kicsinek tűnik az épület, majd a kerítés előtt fényképezkednek.

Tavaly szeptember óta mindez már nehezebb. Mióta az ősszel ketten is átugrottak a kerítésen, és bejutottak a Fehér Ház kertjébe, a biztonságiak építettek egy derékmagasságig érő fémkordont három méterre a kerítéstől. Ez csúnya, és nem méltó a Fehér Házhoz – mindenki tudja, hogy nem maradhat így. Az amerikai sajtóban megjelent hírek szerint nagyon sokan dolgoznak azon, hogy találjanak új megoldást, ami jobban védi az elnököt és a családját.

Ám van egy fontos szempont: nem szabad erődöt csinálni a Fehér Házból. A biztonság elsődleges, de nem szűnhet meg az elnöki rezidencia hagyományos nyitottsága. Szimbolikus jelentősége van annak, hogy a Fehér Ház a város szívében áll, és bárki bármikor egészen közel mehet hozzá. Sőt, ha jó előre igényel (ingyenes) jegyet, a nyílt napokon be is mehet, megnézheti a dísztermeket.

 

Az Egyesült Államok nagyon sokat változott 2001. szeptember 11. óta. Washingtonban még egy múzeumba sem lehet anélkül bemenni, hogy belenéznének a táskánkba, nincs-e benne fegyver. A fémdetektoros kapuk az élet megszokott részévé váltak. Ám mindezek ellenére az amerikai politikai élet próbálja fenntartani a nyitottságát is. A szenátorok és kongresszusi képviselők irodaházában – egy biztonsági átvizsgálás után – nem kérdezik, kit keresünk. Egyszerűen be lehet sétálni. A lépcső alján kifüggesztett névsorból pedig még azt is megtudhatjuk, melyik képviselő melyik szobában dolgozik. Dörzsölt amerikai újságírók trükkje, hogy ha egy-egy politikus sajtósa nem hajlandó nekik időpontot adni, akkor bemennek egy olyan kongresszusi meghallgatásra, ahol az említett honatya a nyilvános programja szerint megjelenik. A szünetben csak oda kell menni, és bármit meg lehet kérdezni.

A kongresszus épülete is hasonlóan nyitott. John Boehner republikánus házelnök, az amerikai politika egyik legbefolyásosabb emberének irodája közvetlenül a Capitolium kupolája alatt van, ahol szinte mindig nyüzsögnek a turisták. Ha épp kényes politikai csatározások folynak a törvényhozásban, akkor a kupola alatti térben kihúznak két bársonyszalagot, a turistákat pedig megkérik, hogy ne álljanak be közéjük – ez ugyanis a „gyors sáv” Boehner és emberei számára, ha egyik tárgyalásról rohannak a másikra. Normális esetben egyszerűen átverekszik magukat a tömegen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.